4/15/2020

 
대구 매운탕 (Spicy Cod Stew)
한식 (Korean Cuisine)








대구 매운탕 (Spicy Cod Stew)
한식 (Korean Cuisine)



(A).대구    1 마리
   소금     약간
   후추     약간
   청주    1 T.S.
   다진 마늘    1 T.S.
   간 생강     ½ t.s.


(B) 멸치 육수    5 C
      - 납작하게  썬다
   다시마    2
   표고 버섯    2


(C) 양념장:
   다대기    1 T.S.
   고추가루    2 T.S.
   씨 고추     1 t.s.
   고추장    1 T.S.
   된장    ½ t.s.
   국 간장    2 T.S.
   액젓    1 T.S.



(D) 재워 둔 대구(#1)    양파    채썬다
   간 마늘    1 T.S.
   대파 크게 썬 것    2 T.S.
   청양고추    1어슷 썰기로   채 썬다.
   소금     약간
   후추    약간


(E) 호박    ½
   두부    ½




1.대구는  깨끗이 다듬어 토막을 친다.
   비닐 백에 (A)재료를 넣고 흔들어 준 후 10 분간 재운다.


2. 냄비에 (B) 재료를 넣고 무가 거의 익을 정도로 중불에서
   20 분간 끓인다.
   다시마, 표고 버섯은 건져 내고, 거품은 걷어 낸다.


3. 양념장,  (C) 재료를 넣고 10 분간 끓인다.


4. (D) 재료를 넣고 5 분간 센불 에서 끓여 준다.
 

5. (E) 재료를 넣고 5 분간 더 끓여 준다.

 


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멸치 육수 만드는법 (Dry Anchovy Soup Stock)
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다대기 [Da Dae Gi] (=다진 양념) 만들기
(Spicy Red Pepper powder Seasoning)
https://beolnara.blogspot.com/search/label/%EB%B3%84%EB%82%98%EB%9D%BC%20%EC%9A%94%EB%A6%AC%EC%84%B8%EC%83%81%20%28%ED%95%9C%EC%8B%9D%20%2F%20%EC%96%91%EB%85%90%EB%93%A4Korean%20Food%2FSauce%29


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Spicy Cod Stew (대구 매운탕) [Dae Gu Mae Un Tang]
Korean Cuisine (한식)



(A).1    cod
   salt   dash     
   pepper   dash  
   1 T.S.   rice wine (=Chung Ju)
   1 T.S.   minced garlic
   ½ t.s.   ground ginger

 (B) 5 C   anchovy soup stock (*)
      radish – cut flat
   2   slices kelp
   2    shiitake mushrooms
 

(C) Seasoning:
   1 T.S.   da dae gi (**)
   2 T.S.  red pepper powder
   1 t.s.   seed red pepper powder
   1 T.S.   red pepper paste
   ½ t.s.   soybean paste
   2 T.S.   light soy sauce for soup
   1 T.S.   fish sauce


(D) marinated cod  (#1)
       onion – shredded thinly
   1 T.S.   minced garlic
   2 T.S.   large green onion or green onion - shredded
   1    green pepper - shred     
   salt    dash     
   pepper    dash  


(E) ½    zucchini
   ½    tofu



1.Clean cod and wash it, and cut into pieces.
   Put the ingredients (A) into a plastic bag.
   Tie and shake it well, and let it sit aside for 10 minutes.


2. Put ingredients (B) into a pot.
   Bring it to boil at medium heat until radish is almost cooked.
   (for 20 minutes)
   Remove the kelps and remove the foam on top with a spoon.


3. Add seasoning, ingredients (C)  and boil it for 10 minutes.


4. Add ingredients (D) and boil it at high heat for 5 minutes.


5. Add ingredients (E) and boil it for 5 more minutes.

 



 

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