4/10/2020


데리야끼 소스 만드는법 (How to make Teriyaki Sauce)
일식 (Japanese Cuisine)




데리야끼 소스 만드는법 (How to make Teriyaki Sauce)
일식 (Japanese Cuisine)
 

(A).다시마 우린 물 만들기:
   다시마    2
      3 C


(B) 다시마 우린 물     2 C 
   간장    1 C
   설탕    1 C 
   청주    1 C
   미림 (=맛술   1 C 
 

(C) 마늘   6
   생강    2 slice
  
   양파   ½ - 잘라 놓음
    사과   1 - 잘라 놓음
   대파   1
   청양고추   1
   표고버섯  2
   통후추   10
 
 

(D)전분    1 T.S. 
      2 T.S
 
 데리야끼 소스 만드는 기본 비율:

다시마 우린 물   2 C :
  간장   1 C :
  설탕   1 C :
  청주   1 C :
  미림   1 C :
다시마 물  : 간장 : 설탕 : 청주 : 미림  = 2:1:1:1:1
 
 

1.다시마를 찬물 에 2 시간 동안 담가 두었다 다시마는
   건져 낸다.   또는 다시마 + 3 컵을 넣고 5분간 끓인 후
   다시마를 건져 낸다
 
 
2.모든 재료를 넣어 끓기 시작하면 중불로 줄여 그 양이
   반이 될 때 까지 졸인다
 
 
3. 끓은 후 건더기는 건져 내고,
 
4. 작은 그릇에 (C) 잘 섞어위의 스에 넣어서 잘 섞어 주면서
   데리야끼 소스를 걸쭉하게 만든다.
 
 

이 소스는 어묵볶음이나 멸치, 버섯볶음 등에도 활용가능 하다.
 
 
                          ******************



How to make Teriyaki Sauce (데리야끼 소스 만드는법)
Japanese Cuisine (일식)

(A).다시마 우린 만들기:
   2 slices    kelp
   3 C   water

 
(B) 2 C    kelp stock
   1 C   soy sauce
   1 C    sugar
   1 C   rice wine
   1 C    mirin

(C) 6 cloves    garlic
   2 slices    ginger
   ½    onion – cut into large size pieces
   1   apple – cut into chunks
   1   green onion  - cut in half
   1   green pepper
   2    shiitake mushrooms
   10    whole black peppers
 
(D) 1 T.S.  starch
   2 T.S   water


Basic ratio of teriyaki sauce making (데리야끼 소스 만드는 기본 비율):
 
2 C : kelp stock
1 C : soy sauce
1 C : sugar
1 C : mirin
 
kelp stock  : soy sauce : sugar : rice wine : mirin  = 2:1:1:1:1


 


1.Soak kelps in cold water for 2 hours and remove kelps.
   Or boil 2 pieces kelp and 4 C water together for 5
   minutes and remove kelps.
 

2.Put ingredients (B) and (C) into a medium size pot, and
   boil it at medium heat until the juiceis reduces by one half.


3. Drain and remove all the ingredients. Save the juice.


4. Put  juice into a medium size pot and heat for 1 minute.
   Make starch water with ingredients (D); mix well, and
   pour In the juice and stir well.

 

                            **********************

 
* 다시마 우린 물 (Soak kelps in cold water) :
  












 
 

                           ******************************







 








 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

댓글 없음:

댓글 쓰기