4/02/2020

 
닭 육수 (Chicken Soup Stock)
한식 (Korean Cuisine)
 
 


닭 육수 (Chicken Soup Stock)
한식 (Korean Cuisine)


(A).    1 마리

 
(B) 양파 1 - 4 으로 자른다
   대파 1 - 4 으로 자른다
   마늘    6
   생강    2 조각
   통후추   20
   월꼐수 잎      4
   당귀    2 조각
   황기     3 조각
   감초    5 조각
   optional:  헛개 나무    3 조각
  

1.닭 은 깨끗이 씻은 후 토막을 쳐서 큰냄비에 물을 가득
   붓고 끓인다.  거품이 나기 시작하면 닭을 찬물에 헹구어
   깨끗이 닦는다.

 
2. 압력솥에 닭을 넣고 물을 넣고 뚜겅을 덮고, 30 분간
   끓인다.   조금 식힌 후, 뚜껑을 열고 (B) 의 재료를 모두
   넣고 물을 냄비 가득 부어 주고 중불에서 끓인다.
 
3. 1 시간 후에 건더기는 모두 건져 내고, 닭 살은 모두
   발라 따로 놓아 두었다가, 닭죽, 닭 곰탕, 초계탕  또는
   닭 스프를 만들어 쓴다.
 
4. 닭 뼈는 다시 같은 냄비에 궁물과 같이 넣고 냄비에 물을
   가득 붓고 중불에서 2 시간 동안 더 끓인다.   물이 줄어
   들면 30분 마다 물을 가득 가득 부어 주며 끓인다. 
 
5. 센불에서 팔팔 끓이면 기름이 위에 뜨는데 그 기름을
   걷어 낸다.   그렇지 않으면 차가운 곳에 놓아 두면 기름은
   굳어 위에 덮여 있으니 걷어 내고 쓴다.
 
 
 
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Chicken Soup Stock (닭 육수)
Korean Cuisine (한식)

(A). 1 chicken

(B) 1 large onion – cut into 4 pieces
   1  large green onion – cut into 4 pieces
   6   garlic cloves
   2    slices ginger
   20    whole black peppers
   4    bay leaves
   2 slices   Korean angelica
   3 slices    astragalus
   5 slices    licorice
   optional:  3 slices    oriental rasin tree

 

  
1.Wash the chicken and cut into small pieces.
   Put chicken in a large pot, fill with water and boil it
   at high heat until It starts is bubble.
   Then turn off heat and wash the chicken well in cold
   water.

2. Put the chicken in a pressure cooker, fill halfway with 
   water, cover and boil it for 30 minutes.
   After all the steams comes out, remove the cover and
   add ingredients (B).
   Fill the pot with water and boil it for 1 hour at medium heat.

3. Remove cooked chicken in the bowl and remove all 
   ingredients.   Separate  the chicken meat with bones.
   (Use chicken meat for other cooking, such as chicken
   porridge, chicken soup, or chicken noodle soup, etc.)
 
 
4. Put the chicken bones back into the same pot with juice.  
   Fill with  water and simmer for 2 hours at medium heat.
   Add more water every 30 minutes. 
 
5. Change to high heat.    After 5 minutes, the oil (fat)  will
   start to float on top.   Then, remove all the  oil using a  
   large spoon.  
   Or, you can place this in a cold place  and the oil will be
   hardened.    Then it  is easier to remove the fat.

6. Strain it, and make chicken stock.


 
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