7/22/2007

시금치 나물 ( Seasoned Spinach)/궁중요리

시금치 나물 ( Seasoned Spinach) / 궁중요리
한삭 (Korean Cuisine)































시금치 나물 ( Seasoned Spinach) / 궁중요리
한삭 (Korean Cuisine)

(A) 시금치 1단,
소금 약간(시금치 데칠때)

(B) 소금(양념) 1/4 작은술
다진 파 1큰술
다진 마늘 ½ 작은술
참기름 1 작은술
깨소금 1 작은술
설탕 아주 약간
간장 약간

(C) 잣가루 다진것 1 작은술
실고추 약간


만드는법
1. 시금치는 다듬어서 깨끗하게 씻어 건진다. 냄비에 물을 넉넉히 붓고 끓으면 소금을 조금 넣은 후,
손질한 시금치를 넣어 뚜껑을 연 채로 넣자마자 건져,
파랗게 데친다.


2. 데친 시금치는 바로 찬물에 헹구어 건져서 물기를 눌러 짠 후,

3. 물기를 짠 시금치를 우묵한 그릇에 담고 양념 (B)를 넣어 무친다.

4. 접시에 무친 시금치를 담고
실고추와 다진 잣(대신 통깨를 뿌려도 됨)을 위에 뿌려낸다.

(궁중요리는 통깨대신 잣가루를 위에 뿌린다.)





Seasoned Spinach (시금치 나물)[Shi Geum Chi Na Mul]

(Palace Cuisine)

- Beolnara -

(A) 1 bunch of spinach
dash of salt (For blanched spinach),

(B) 1/4 t.s. Salt (for seasoning)
1 T.S. green onion-chopped
½ t.s. garlic-mashed
1 t.s. sesame oil
1 t.s. sesame seed
1/5 t.s. sugar
1/5 t.s. soy sauce

(C) 1 t.s. pine nuts -chopped
1 pinch of shredded dry red pepper


1. Wash the spinach well and drain .
Boil the water and add 1 pinch of salt.
Put spinach into the pot then remove the spinach immediately.

2. Put the spinach into cold water right away.

3. Squeeze spinach well and add (B) and mix well.

4. Place the spinach in a bowl and
add ground pine nuts with shredded dry red pepper
on top of the seasoned spinach.
(Palace Cuisine: You may use sesame seed instead of chopped pine nuts.)









































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