10/15/2021

 송이 버섯으로 만든 음식들

(Foods made with Matsutake Mushrooms)

 

3. 송이 버섯 영양

(Matsutake Mushroom with Nutritional Rice)2. Matsutake mushroom and oil sheet

한식 궁중 요리 (Korean Palace Cuisine)








3. 송이 버섯 영양

(Matsutake Mushroom with Nutritional Rice)2. Matsutake mushroom and oil sheet

한식 궁중 요리 (Korean Palace Cuisine)


3 ~ 4인분

(A).    1 C

   찹쌀   ½ C

   optional: 섞인 잡곡들 - 삶은 1 C

           각종 콩들, , , 율무, 보리, 현미 등등

 

(B) 참기름 1 T.S.

 

(c) 소고기 육수   3 C   

   (불린 + 불린 찹쌀 : = 1: 1 한다)

   너무 질게 하지

 

(D) 송이버섯    2 - 작게 썬다 

   대추    4

   죽순    ¼ C

   표고 버섯    3 - 채썬다

   인삼    1 뿌리 (=¼ C)

      ¼ C

       1 T.S.

   은행   10

 

(E) 양염장:

   간장    4 T.S.

   참기름   2 T.S.

   깨소금   1 T.S.

   다진   2 T.S.

   청양고추    2 - 작게 썬다

   고추 가루    2 t.s..

 

 

 

 

 

1.쌀과 찹쌀은 깨끗이 씻은 물에 담가 30분간 불려

   두었다 건진다.

 

2. 돌솥은 참기름으로 속에 골고루 발라 준다.

 

3. 모든 재료를 미리 준비 놓는다.

   송이 버섯 물에 깨끗이 씻은 작게 썰어 준다.

   대추  깨끗이 씻는다

   죽순 얇게 썬다.

   표고 버섯 불렸다 물기를 , 가늘게 썬다.

   인삼 깨끗이 씻은 작게 썬다

   깨끗이 껍질을 벗기고 2 - 3 등분 한다.

   고깔을 모두 떼어 낸다.

   은행 껍질만 까서 후러이 팬에 식용유를 1 t.s.

      넣고 볶아준다.

      종이 타올에 얹어 껍질을 벗겨 준다.

   

4. 솥에 불린 , 불린 찹쌀, 미리 삶아 놓은 잡곡을

   섞어 넣는다.

   소고기 육수를 붓는다.

 

5. 송이 버섯은 밥솥 가장 자리에 도넛 모양으로 올려

   놓는다.

   위에 (D) 재료를 차례 대로 올려 준다

 

6. 뚜껑을 닫고 밥을 짖는다.

   불에서 끓인다.  밥이 끓어 오르기 시작 하면 불을

   줄인다.     불로 줄여 뜸을 드리듯이 10분간

   끓인다. 밥을 만든 뜸이 들면 한번 아래를

   섞어 준다.

 

7. 작은 그릇에 재료 (E) 섞어 양념장을 만든다.

8. 간장 양념장을 조금씩 부어 비벼 먹는다.


전기 밥솥을 사용 해도 된다.



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3. Matsutake Mushroom with Nutritional Rice 

(송이 버섯 영양 )2. Matsutake mushroom and oil sheet

Korean Palace Cuisine (한식 궁중 요리)


For 3 – 4 servings

 

(A).rice   1 C

   ½ C   sweet rice

   optional: mixed grains – 1 C boiled

    (various beans, red beans, millet, barley, brown rice, etc.)

 

(B) 1 T.S.   sesame oil


(A).Rice 1 C

 

(A). 1C

(A).Rice 1C

(A). 1C

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½ C sticky rice

찹쌀 ½C

½ C glutinous rice

찹쌀 ½C

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(C) 3 C   beef soup stock 

   (Soaked rice + soaked sweet rice : water = 1: 1

   Do not make the rice too soggy rice.)

 

(D) 2   matsutake mushrooms – cut into small size pieces 

   4   jujubes

   ¼ C   bamboo shoot - shredded

   3   shiitake mushrooms - shredded

   1   ginseng root (=¼ C) – cut into small size pieces 

   ¼ C   chestnut – cut into small size pieces 

   1 T.S.   pine nuts

   10   gingko nuts Various beans, red beans, millet, barley, brown rice, etc.각종 , , 기장, 보리, 현미

Various beans, red bean, millet, barley, brown rice, etc.

각종 , , 기장, 보리, 현미

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(c) Beef broth 3 C

(c) 쇠고기 육수 3C

(c) 3 C beef stock

(c) 쇠고기 육수 3C

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don't make it too boring

너무 지루하지 않게

don't get too tired

너무 피곤하지 마십시오

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(E) Seasoning Soy Sauce:

   4 T.S.   soy sauce

   2 T.S.   sesame oil

   1 T.S.   sesame seeds

   2 T.S.   chopped green onions

   2   green peppers - chopped

   2 t.s.   red pepper powder

 

 

 

 

1. In 2 bowls, separately wash rice and sweet rice thoroughly

   and soak in water for 30 minutes, them strain them.

 

2. Spread and rub the rice pot evenly with sesame oil.

 

3. Prepare all the ingredients in advance.

   Wash the matsutake mushrooms in water and cut them

   into small size pieces.

   Wash the jujubes.

   Thinly slice the bamboo shoots.

 After soaking the shiitake mushrooms in the cold water,

 squeeze out the water and slice them thinly.

   Wash ginseng thoroughly and cut into small size pieces.

   Peel the chestnuts and cut them into 2 -3 pieces.

   Remove all the caps of the pine nuts.

   Crack the shells of the gingko nuts and heat 1 t.s. of cooking

   oil in a frying pan, then add the gingko nuts and fry them for

   1 minute.

   Place on a paper towel and peel off the skins.

  

4. Put soaked rice and soaked sweet rice and pre-cooked

   mixed grains in a pot.

   Add beef soup stock.

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5. Place the matsutake mushrooms as a donut shape on

   the edge of the rice cooker.

   Add ingredients (D)  on top  in order.

 

6. Close the cover and boil them at high heat.

   When rice starts to boil, reduce the heat to low heat, then

   cook for 10 minutes.

   Reduce the heat at very low heat, and cook for 10 more

   minutes.   When the rice is steamed ready, mix the

   rice top and bottom well one time.

 

7. In a small bowl, mix ingredients (E) and mix well to make

   seasoning sauce.

 

8. Serve the rice on your dish and pour soy sauce little by

   little on top of your rice and mix, then eat.

 

You can also use an electric rice cooker.7. In a small bowl, mix ingredients (E) to make sauce.

7. 작은 볼에 (E)재료를 섞어 소스를 만든다.

7. In a small bowl, mix the ingredients (E) to make the sauce.

7. 작은 볼에 (E)재료를 섞어 소스를 만든다.

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You can also use an electric rice cooker.

전기밥솥을 이용하셔도 됩니다.

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전기밥솥을 사용하셔도 됩니다.

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