송이 버섯으로 만든 음식들
(Foods made with Matsutake Mushrooms)
3. 송이 버섯 영양 밥
(Matsutake
Mushroom with Nutritional Rice)
한식 궁중 요리 (Korean
Palace Cuisine)
3. 송이 버섯 영양 밥
(Matsutake
Mushroom with Nutritional Rice)
한식 궁중 요리 (Korean
Palace Cuisine)
3 ~ 4인분
(A).쌀 1 C
찹쌀 ½
C
optional:
섞인 잡곡들 -
삶은 것
1 C
각종 콩들,
팥,
조,
율무,
보리,
현미 등등
(B) 참기름 1 T.S.
(c)
소고기 육수 3 C
(불린 쌀 +
불린 찹쌀 :
물 =
1: 1 로 한다)
너무 질게 하지 말 것
(D) 송이버섯 2개 -
작게 썬다
대추 4개
죽순 ¼ C
표고 버섯 3개 -
채썬다
인삼 1 뿌리 (=¼
C)
밤 ¼ C
잣 1
T.S.
은행 10개
(E) 양염장:
간장 4 T.S.
참기름 2 T.S.
깨소금 1 T.S.
다진 파 2 T.S.
청양고추 2개 -
작게 썬다
고추 가루 2 t.s..
1.쌀과 찹쌀은 깨끗이 씻은 후 물에 담가 30분간 불려
두었다 건진다.
2. 돌솥은 참기름으로 속에 골고루 발라 준다.
3. 모든 재료를 미리 준비 해 놓는다.
송이 버섯은 물에 깨끗이 씻은 후 작게 썰어 준다.
대추 깨끗이 씻는다
죽순은 얇게 채 썬다.
표고 버섯은 불렸다 물기를 꼭 짠 후,
가늘게 채 썬다.
인삼은 깨끗이 씻은 후 작게 썬다.
밤은 깨끗이 껍질을 벗기고 2 - 3 등분 한다.
잣은 고깔을 모두 떼어 낸다.
은행은 겉 껍질만 까서 후러이 팬에 식용유를 1
t.s.
넣고 볶아준다.
종이 타올에 얹어 속 껍질을 벗겨 준다.
4. 돌 솥에 불린 쌀,
불린 찹쌀,
미리 삶아 놓은 잡곡을
섞어 넣는다.
소고기 육수를 붓는다.
5. 송이 버섯은 밥솥 가장 자리에 도넛 모양으로 올려
놓는다.
그 위에 (D)
재료를 차례 대로 올려 준다
6. 뚜껑을 닫고 밥을 짖는다.
센 불에서 끓인다.
밥이 끓어 오르기 시작 하면 불을
줄인다.
약 불로 줄여 뜸을 드리듯이 10분간 더
끓인다. 밥을 만든 후 뜸이 들면 한번 위 아래를 잘
섞어 준다.
7. 작은 그릇에 재료 (E)를 섞어 양념장을 만든다.
8. 간장 양념장을 조금씩 부어 비벼 먹는다.
전기 밥솥을 사용 해도 된다.
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3. Matsutake Mushroom with
Nutritional Rice
(송이 버섯 영양 밥)
Korean Palace Cuisine (한식 궁중 요리)
For 3 – 4 servings
(A).rice 1 C
½ C sweet rice
optional: mixed grains – 1 C boiled
(various beans, red beans, millet, barley, brown
rice, etc.)
(B)
1 T.S.
sesame oil
(C)
3 C beef soup stock
(Soaked rice + soaked sweet rice : water =
1: 1
Do not
make the rice too soggy rice.)
(D)
2 matsutake mushrooms – cut into small
size pieces
4 jujubes
¼ C bamboo shoot - shredded
3 shiitake mushrooms - shredded
1 ginseng root (=¼ C) – cut into small size
pieces
¼ C chestnut – cut into small size pieces
1 T.S. pine nuts
10 gingko nuts
(E)
Seasoning
Soy Sauce:
4 T.S. soy sauce
2 T.S. sesame oil
1 T.S. sesame seeds
2 T.S. chopped green onions
2 green peppers - chopped
2 t.s. red pepper powder
1.
In 2 bowls, separately wash rice and sweet rice thoroughly
and soak in water for 30 minutes, them
strain them.
2. Spread and rub the rice pot evenly with sesame
oil.
3. Prepare all the ingredients in advance.
Wash the matsutake
mushrooms in water and
cut them
into small
size pieces.
Wash the jujubes.
Thinly
slice the bamboo shoots.
After
soaking the shiitake mushrooms
in the cold water,
squeeze
out the water and slice them thinly.
Wash ginseng
thoroughly and cut into small size pieces.
Peel the chestnuts
and cut them into 2 -3 pieces.
Remove all
the caps of the pine nuts.
Crack the
shells of the gingko nuts and heat 1 t.s. of cooking
oil in a
frying pan, then add the gingko nuts and fry them for
1 minute.
Place on a
paper towel and peel off the skins.
4. Put
soaked rice and soaked sweet rice and pre-cooked
mixed grains in a pot.
Add beef soup stock.
5. Place
the matsutake mushrooms as a donut shape on
the edge of the rice cooker.
Add ingredients (D) on top
in order.
6. Close
the cover and boil them at high heat.
When rice starts to boil, reduce the heat to
low heat, then
cook for 10 minutes.
Reduce the heat at very low heat, and cook
for 10 more
minutes.
When the rice is steamed ready, mix the
rice top and bottom well one time.
7. In
a small bowl, mix ingredients (E) and mix well to make
seasoning sauce.
8. Serve
the rice on your dish and pour soy sauce little by
little on top of your rice and mix, then
eat.
You can also use an
electric rice cooker.
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