5/03/2020

무말랭이와 도라지 무침

(Seasoned Dry Radish and Dry Bellflower Roots)
한식 (Korean Cuisine)


 

무말랭이와 도라지 무침

(Seasoned Dry Radish and Dry Bellflower Roots)
한식 (Korean Cuisine)
 

(A)  마른 무말랭이    1 C

   마른 도라지      1 C

(B)  설탕    ½ t.s. (+ 무말랭이)

   설탕    ½ t.s. (+ 도라지)

 

(C)양념장:

   고추가루    4 T.S.

   (또는 멸치 육수)    2 T.S.

   고추장   1 T.S.

   소금    1 t.s.

   다진 마늘    1 T.S.

   다진 파    1 T.S.

   간장   1 T.S.

   액젓   ½ T.S.

   식초    1 T.S.

   물엿    2 T.S.

   참기름    1 T.S.

   깨소금    1 T.S.

   optional: 고춧잎 (살짝 데쳐 물기를 꼭 짠다)

 

(D) 식힌 찹쌀 풀    5 T.S.

   (찹쌀가루   3 T.S. +물   9 T.S. - 같이 섞어 중불에서 풀을 쑨다.)


(E) 소금 - 약간 (간 맞추기)

 

 


1.무말랭이와 마른 도라지는 따로따로 물에 담가2 시간

   동안 불린다. (너무 오랫동안 불리지 않는다.) 

   잘게 가르고 깨끗이 씻는다.

   채에 받쳐 물기를 빼고 물기를 짠다.


2. 그릇에 무말랭이와 도라지를 따로따로 넣고 설탕을

   넣고 섞어 10분간 놓아 둔다.   물기를 꼭 짠다.

 

3. 무말랭이와 도라지를 큰 그릇에 같이 섞는다.

   고추가루를 넣고 섞어 준 후 5분간 놓아  두었다가

   (C), (D) 재료를 같이 섞어, 잘 버무려 준다.

 

4. 다 버무린 후 맛을 본 후, 소금을 약간만 더 넣어 본인

   입맛에 맞춘다.


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Seasoned Dry Radish and Dry Bellflower Roots  

무말랭이와 도라지 무침

Korean Cuisine (한식)

                           

(A).1 C   dried radish

   1 C    dried bellflower root


(B) ½ t.s.   sugar (+ radish)

   ½ t.s.   sugar (+ bellflower root)


(C) Marinate Sauce:

   4 T.S.   red pepper powder

   2 T.S.    water or dry anchovy soup stock

   1 T.S.   red pepper paste

   1 t.s.   salt

   1 T.S.   minced garlic

   1 T.S.   finely chopped green onion

   1 T.S.   soy sauce

   ½ T.S.  fish sauce

   1 T.S.   vinegar

   2 T.S.   starch syrup

   1 T.S.   sesame oil

   1 T.S.   sesame seed

   optional: pepper leaves (Blanch lightly and rinse in

               cold water and squeeze it)

 

(D) 5 T.S.   cooled sweet rice paste

   (3 T.S.  sweet rice powder+ 9 T.S. water – mix together

   and simmer at medium heat and keep stirring)


(E) salt - dash

 

 


1.Soak dried radish and dried bellflower roots separately

   in water for 2 hours. (Do not soak it too long)

  

   Cut into 5-6 cm (2 inch) length and split thinly and wash

   thoroughly.

   Drain the water and squeeze the remaining water out.

 

2. Put radish and bellflower roots separatly in a large bowl,

   add sugar and mix well and let it sit for 10 minutes.

   Squeeze out well all the moisture.

 

3. Mix bellflower and radish in a large bowl.

   Add red pepper powder and mix well and let it sit for

   5 minutes.

Add ingredients (C) and (D) and mix well.

 

4. After mixing and tasting it, you may add another dash

   of salt.



 
도라지 나물 (B) / [Do Ra Ji Na Mul (B)]
Seasoned Bellflower Roots with spicy sauce


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도라지(Bellflower Root)

 
 












무말랭이 (Dried Radish)












무말랭이 + 도라지 (Dried Radish + Bellflower Root)












고춧잎 (Pepper leaves)







 

 
 

 









                                        

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