1/27/2020


미역국 (Seaweed Soup)
한식 궁중요리 (Korean Palace Cuisine) 
                                                - 4인분 -

                                                            

미역국 (Seaweed Soup)
한식 궁중요리 (Korean Palace Cuisine) 
                                                                       - 4인분 -
한국에선 생일날 꼭 먹는 국이며, 산모의 피를 깨끗이 청소 해
주는 탁월한 역할을 하고, 모유가 잘 나오게 도와 주기 때문에,
산모가 애기를 낳고 꼭 먹어야 하는 국이다.  

(A).마른 미역 2 (불린 미역 2 C)

(B) 참기름    1T.S.
    다진 마늘    1 T.S.
    소고기     1/3 C - 작게 썬다.

(C) 참기름    3 T.S.
    소금     ½ t.s.

(D) 멸치 육수    8 C
    국 간장    3 T.S.
    후추   약간
    optional:  소고기 대신 이 재료를 써도 좋다.
                 홍합, geoduck clam (=코끼리 조개,=왕 우럭 조개                                조개 쥬스

1.미역은 물에 담가 20분 이상 불린다.
    불린 미역은 깨끗한 물에 2-3 번 헹군다.
    도마에 놓고 1 inch 간격으로 썰어 준후 채에 받쳐 물기를 뺀다.



2. 냄비에 참기름을 두루고, 마늘과 소고기를 넣고 중불에서
   볶아 준다.

3. 여기에 물기가 조금 있는 상태의 불린 미역을 넣고
    참기름을 넣고 물기가 없어 질 때 까지 10분간 볶아 준다.
    미역은 오래 볶아야 제 맛이 난다.
    소금을 넣고 조금 더 볶아 준다.

4. 멸치 육수를 붓고, 국간장과 후추를  넣고 30 - 40분간
    끓여 준다.


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Seaweed Soup (미역국)
Korean Palace Cuisine (한식 궁중요리)   
                                                                      - 4serving - 
(It is Korean Tradition Birthday Soup it served after a baby
is born.    The mother needs to eat this soup if the Mom is
breastfeeding her baby.    This will provide better milk for
the baby and it also cleans the Mom’s blood.)
(A). 2  small bunch  dry seaweed (2 C  soaking seaweed)

(B) 1T.S.   sesame oil
    1 T.S.   minced garlic
    C    beef – cut into very small pieces

(C) 3 T.S.  sesame oil
    ½ t.s.   salt

(D) 8 C    anchovy soup stock
    3 T.S.   light soy sauce (for soup)
    Pepper - dash
    optional:  You may choose to use these instead beef
                 mussel, geoduck clam, clam juice, beef stock


1.Soak seaweed in water for more than 20 minutes.
   Rinse 2-3 times in clean water.
   Place it on a cutting board, cut into 1 inch long pieces
   and drain it.

2. Put sesame oil in a large pot and add garlic and beef.
   Stir fry until beef is cooked at medium heat.
3. Add seaweed (give it some water).
   Add ingredients (C) and fry it for 10 minutes until seaweed
   is soft.
   Seaweed should fry for a long time for it to be more tasty.
4. Add anchovy soup stock, light soy sauce and pepper.
   Boil it for 20-30 minutes.


멸치 육수 만드는법 (Dry Anchovy Soup Stock























 





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홍합 미역국 (Mussel Seaweed Soup)  style 2










    



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미역 냉국 (Cold Seaweed Soup)  Style 3
한식 (Korean Cuisine)



미역 냉국 (Cold Seaweed Soup)  Style 3
한식 (Korean Cuisine)


(A).차게 식힌 미역국

(B) 식초    3 T.S.
   깨소금    1 T.S.
   참기름    1T.S.
   오이    ½ - 얇게 채를 친다.
   파 채친 것     1 T.S.
   얼음

1.(A) + (B)를 잘 섞은 후 내 놓는다.






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Cold Seaweed Soup (미역 냉국)  Style 3
Korean Cuisine (한식)



(A). cold seaweed soup

(B)  3 T.S.    white vinegar
   1 T.S.   sesame seeds
   1 T.S.  sesame oil
   ½   cucumber – shredded thinly
   1 T.S.   shred green onion
    ice cubs

1.Mix (A) + (B) well and serve.




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Seaweed Soup Song (미역국 )




너를 위해 준비 했어
I prepared for you,
따끈한! 미역국!
hot!  seaweed soup!

맘먹고 이따만한
Big enough to eat you later like
고기도 쑴풍 쑴풍 쑴풍
meat ssumpung ssumpung ssumpung

이세상에 주워서
You come to this world
고마워
Thank you
정말 고마워
Thank you very much
정말 고마워
Thank you very much

사랑하는 위한 미역국
seaweed for you dear

다음에
then
조심해서 먹어!
eat carefully!
미역국 미역국 미역국~
B Seaweed soup Seaweed soup Seaweed soup~















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