1/21/2020

 

아욱죽 (Curled Mallow Porridge)
한식 (Korean Cuisine)










 
아욱죽 (Curled Mallow Porridge)
한식 (Korean Cuisine)


(A).    1 C (찹쌀을 섞어도 좋다)

(B) 아욱     2
      소금(천일염)     2 T.S.

 (C) 참기름      T.S.
     add (A)
 
 (D) 멸치 육수     5 C
     된장     1 T.S.
     국간장    1 T.S.
     다진 마늘     1 T.S.
     마른 새우 가루      2 T.S.
     후추
 
(E) 다진 파     2 T.S.
    add (B)
 
 
1. 쌀은 씻어서 30 분 이상 불린 후 채에 받쳐 놓는다.
 
 2. 아욱은  센 줄기 부분은 껍질을 벗겨 주고, 깨끗이 씻은 후
    그릇에 담고 소금을 뿌려 손으로 거품이 날때까지 박박
    문질러 준다.
    찬물에 3 번 헹구어 준후 건져 낸다.
    아욱은 먹기 좋게 몇번 잘라 준다.
 
3. 냄비에 참기름, 불린 쌀을 넣고을 넣고 같이 볶아 준다.
 
4. 멸치 육수를 붓고
    재료 (D)를 넣고 계속 저어 주며 끓인다.
 
5. 여기에 아욱,  파를 넣고 같이 끓여 주며 계속 저어 준다.

 


 
Curled Mallow Porridge (아욱죽)
Korean Cuisine (한식)

(A). 1 C    rice (you may mix with sweet rice)


(B) 2 bunches    Curled Mallow

     2 T.S.    sea salt
 

(C) 1½  T.S.   sesame oil

     add (A)
 
(D) 5 C   anchovy soup stick

     1 T.S.   soybean paste

     1 T.S.   light sauce for soup

     1 T.S.   minced garlic

     2 T.S. ground dried shrimp

     Pepper - dash

 

(E)  2 T.S.   chopped green onion

     add (B)

 

1.Wash rice and soak it for more than  30 minutes,

   and strain it.

 
2. Peel off the stiff sterms of the mallow and wash it thoroughly.
   Put it into a bowl, sprinkle salt and rub it by hand 
   until it foams.
   Rinse with clean water 3 times and drain it.
   Cut mallow several times to make it easier to eat.

3. Put sesame oil and soaked rice into a pot  and 
   fry them together.   Stir well at medium heat.

4. Add anchovy soup stock and add ingredients (D).
   Keep stirring and boil it until the rice is cooked.

5. Add mallow, green onion and boil it.
   Stir continuously for 10 minutes.

 

***멸치 육수 만드는법 (Dry Anchovy Soup stock)
https://beolnara.blogspot.com/search/label/%EB%B3%84%EB%82%98%EB%9D%BC%20%EC%9A%94%EB%A6%AC%EC%84%B8%EC%83%81%20%28%EA%B0%80-%20%EC%9C%A1%EC%88%98%EB%93%A4%20%2F%20........Soup%20Stock%29

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 














 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
  
 
 
 
 
 

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