10/24/2019

고등어 김치찜 (Mackerel Kimchi Jjim /Stew)
한식 (Korean Cuisine)


 



고등어 김치찜 (Mackerel Kimchi Jjim /Stew)
한식 (Korean Cuisine)                                                                        

(A).고등어   1 마리
     정종   2 T.S.
(B) 무우   1/3 - 10 조각- ¼ 인치 (1/2 Cm)두께
     신김치   1/3 포기
     (나는 포장 되어 나오는 김치를 여러 봉지 사다가 오랜 동안 냉장고에 넣어

       묵힌후 신김치로 사용한다)
(C) 양파   ½ - 친다
(D) 간장   2T.S.
     멸치 액젓   2 T.S. (많은 주부들이 사용하는 게가 그려 있는 액젓은
     매우 짜니까 사용하지 )
     고추가루     2 T.S.
     다진 마늘  2 T.S.
     다진 생강    1 t.s.
     고추장   ½ t.s.
     된장    ½ t.s.
     물엿   1 T.S.
     설탕   ½ t.s.
     김치국물   2 T.S
     참기름   ½ t.s.
     후추약간
       3 C
(E) 1 어슷 썰기로 굵게 친다
     청양고추   1
     빨간 고추   1 채친다
 
 
1.고등어는 토막을 친후,   내장을 버리고, 머리의 내장도 뺀다.
     머리 부분을 같이 끓여야 국물 맛이 더욱 좋다. 깨끗하게 씻어 물기를 뺀다.
    비닐 봉투에 고등어와 정종 2 T.S. 넣고 흔들어 주어 섞어 놓는다.
    다른 재료들을 모두  미리 준비 하는 동안  고등어는 재워 둔다.(30 이상)
2.   냄비에 무우를 밑에 깔고
    김치를 머리 부분을 자르고,  통째로 무우 위에 깔아 준다.
3. 재워둔 고등어를 위에 얹는다.
4. (D) 재료를 순서대로 넣는다.
5. 뚜껑을 덮고 센불에서 7분간 끓여 주고
     불을 줄여, 중불로 한후, 뚜껑 덮고 45분간 끓여 준다.
6.  (E) 재료를 얹어 놓고, 뚜껑 덮고 5 분간 끓여 준다.
 
 
Mackerel Kimchi Jjim (Stew) (고등어 김치찜) - Spicy
Korean Cuisine (한식)                                                                    
(A).1  large  mackerel
      2 T.S. rice wine
(B) 1/3   radish - 10 pieces- ¼ inch (1/2 Cm) thick
     1/3 very sour kimchi
     ( I bought several bags of kimchi from a Korean grocery and keep in the 
     refrigerator for several months.)
(C) ½ large onion - shred
(D)  2 T.S.  soy sauce
     2 T.S.  fish sauce 
     2 T.S.  red pepper powder
     2 T.S.   minced garlic
     1 t.s.   minced ginger
     ½ t.s.   red pepper paste
     ½ t.s.   soy bean paste
     1 T.S.   corn syrup
     ½ t.s.   sugar
     2 T.S   kimchi juice
     ½ t.s.   sesame oil
      pepper - dash
    3 C   water
(E) 2 T.S.  green onion - cut diagonally
     1   green pepper - cut small
     1   red pepper - cut small

 
 

1.Cut mackerel into 4-5 pieces, remove the intestines, and also remove 
    the guts inside the fish head.   Fish head makes for a  better flavor. 
    Rinse clean and drain.
    Place mackerel and 2 T.S. of rice wine in plastic a bag and shake to mix.
    Leave the mackerel for 30 minutes while preparing other ingredients.
2. Place the sliced radishes in a large pot.
    Cut the kimchi’s root part and spread it nicely on top of the radishes.
3. Add mackerel on top of the kimchi.
4. Add ingredients (D) on top in the order listed.


5. Cover and cook for 7 minute under high heat..
    Reduce to medium heat and cook  for 45 minutes.
 6. Add ingredients (E), then cover and cook for 5 more minutes.
 


 
 
 
 

 
 
 





 





















 
 

 










 
 
 
 
 
 


 
 












 












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