(A).닭 1마리 – 작게 토막 친다.
물 8 C
마늘 3 쪽
생강 3 쪽
(B) 물 8 C
마늘 4 쪽
생강 2 조각
월계수 잎 3 개
당귀 2 개
황기 1 개
감초 4개
optional:
큰 양파 1개 - 썰어서
대파 1개- 썰어서
통후추 15개
1.닭은 깨끗이 씻어 토막을 친다.
닭, 물 , 마늘, 생강을 같이 센불에서 10 분간 끓인다.
2. 거품이 일기
시작하면 불을
끄고, 찬물에 닭을 깨끗이
씻은후 건져 낸다.
3. 압력 솥에 닭을 넣은 후 (B) 재료를
넣는다.
뚜껑을 닫고 약간 센 중불에서 30 분간 끓인다.
뚜껑을 열고 물은 냄비 가득히 부어 주고 중불에서 30분간 끓인다.
4. 닭을 건져내어 살은 따로 발라 놓는다.
5. 뼈와 부스러기는 다시 냄비에 넣고 물은 계속 위까지 채워 주면서
1시간
또는 그 이상 끓여 준다.
6. 건더기는 모두
걸러 낸후 기름기를 건져
낸다.
7. 육수는 그대로
쓰면 되고. 식혀서 작은 그릇에 부어
얼렸다가 필요
할 때 마다 꺼내어 쓰면
좋다.
Chicken Stock (닭 육수)
(A).1
large chicken - cut into small pieces
8 C water
3 cloves
garlic
3
slices ginger
(B) 8
C water
4
garlic cloves
2 slices
ginger
3 bay
leaves
2 slices Korean angelica (當歸)
1 slice astragalus (黃芪/黃耆)
4 slices licorice (=甘草, Chinese Licorice)
optional:
1 large onion - cut
1 large green onion
15 whole black pepper
1.Wash
chicken and cut into pieces.
In a large pot, put chicken, water, garlic and
ginger slices,
and
boil it for 10 minutes under high heat.
2. When it
starts to have scum bubbles, turn off heat and rinse
the chicken
well with cold water and drain it.
3. Put
chicken in pressure cooker, then add ingredients (B).
Close the lid and boil for 30 minutes under
medium high heat.
Open the cover and add water to the top and
boil uncovered for 30 minutes.
4. Remove the chicken and separate the chicken meat and
bones.
5. Put
the chicken meat aside.
(Use meat for other cooking.)
Put the bones and other flakes back into the
pot.
Add water to the top of the pot and boil
for 1 hour or more.
6. Remove
all bones from the pot and remove the grease floating
at the top of the pot.
7. You
can now use the chicken broth as it is.
Cool it and pour it into a small container
and freeze it.
Chicken stock has many uses in cooking;
it is very convenient to have frozen broth available
for other cooking.
당귀 angelica (當歸)
황기 astragalus (黃芪/黃耆)
감초 licorice (=甘草, Chinese liquorice)
이 재료는 닭이나 돼지고기의 독특한 노린내 냄새를 없애 주는 역할을 한다.
This ingredient removes the
exclusive smell of chicken or pork.
If you don’t have
chicken stock:
Mix water and chicken
soup base powder together instead of chicken stock.
닭육수가 없을 때:
댓글 없음:
댓글 쓰기