10/24/2019


육수 (Chicken stock)






육수 (Chicken stock)
                                                              

(A). 1마리작게 토막 친다.
        8 C
    마늘    3
    생강   3

(B) 8 C  
    마늘   4
    생강  2 조각
    월계수   3
    당귀   2
    황기   1
    감초  4
     optional: 양파  1 - 썰어서

                    대파   1- 썰어서

                    통후추  15

 

1.닭은 깨끗이 씻어 토막을 친다.
    , , 마늘, 생강을 같이 센불에서 10 분간 끓인다.

2. 거품이 일기 시작하면 불을 끄고, 찬물에 닭을 깨끗이
    씻은후 건져 낸다.

3. 압력 솥에 닭을 넣은 (B) 재료를 넣는다.
    뚜껑을 닫고 약간 중불에서 30 분간 끓인다.
    뚜껑을 열고 물은 냄비 가득히 부어 주고 중불에서 30분간 끓인다.

4. 닭을 건져내어 살은 따로 발라 놓는다.

5. 뼈와 부스러기는  다시 냄비에 넣고  물은 계속 위까지 채워 주면서
    1시간 또는 이상 끓여 준다.

6. 건더기는 모두 걸러 낸후 기름기를 건져 낸다.

7. 육수는 그대로 쓰면 되고. 식혀서 작은 그릇에 부어 얼렸다가 필요
    마다 꺼내어 쓰면 좋다.

 

Chicken Stock ( 육수)                                                           

(A).1 large chicken - cut into small pieces
     8 C   water   
     3  cloves   garlic   
     3  slices    ginger  

(B) 8 C   water
     4   garlic cloves
     2   slices ginger
     3   bay leaves
    2 slices Korean angelica (當歸)
     1  slice astragalus   (黃芪/黃耆)
     4 slices licorice (=甘草, Chinese Licorice)

     optional: 1   large onion - cut
                   1    large green onion
                   15  whole black pepper


1.Wash chicken and cut into pieces.
    In a large pot, put chicken, water, garlic and ginger slices,
     and boil it for 10 minutes under high heat. 

2. When it starts to have scum bubbles, turn off heat and rinse the chicken
    well with cold water and drain it.

3. Put chicken in pressure cooker, then add ingredients (B).
    Close the lid and boil for 30 minutes under medium high heat.
    Open the cover and add water to the top and boil uncovered for 30 minutes.

4. Remove the chicken and separate the chicken meat and bones.
5. Put the chicken meat aside.
    (Use meat for other cooking.)
    Put the bones and other flakes back into the pot.
    Add water to the top of the pot and boil for 1 hour or more.

6. Remove all bones from the pot and remove the grease floating
    at the top of the pot.

7. You can now use the chicken broth as it is.
    Cool it and pour it into a small container and freeze it.
   
    Chicken stock has many uses in cooking;
    it is very convenient to have frozen broth available for other cooking.

 
월계수 bay leaves
당귀 angelica (當歸)
황기 astragalus   (黃芪/黃耆)
감초 licorice (=甘草, Chinese liquorice)
 
재료는 닭이나 돼지고기의 독특한 노린내 냄새를 없애 주는 역할을 한다.
This ingredient removes the exclusive smell of chicken or pork.
 





































If you don’t have chicken stock:
Mix water and chicken soup base powder together instead of chicken stock.
닭육수가 없을 때:
+ 닭 스프 가루를 섞어서 써도 된다.






 

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