통닭 튀김 (Fried whole Chicken)
한식 (Korean Cuisine)
통닭 튀김 (Fried whole Chicken)
한식 (Korean Cuisine)
(A).영계2
마리 또는 닭
1 마리
(B) 염지법:
소금
½ t.s.
후추
¼ t.s.
다진 마늘 2 T.S.
정종
2 T.S.
optional: (맵게 할때)
(C) Coating 용:
튀김가루
½ C
전분가루
1 T.S.
소금
약간
후추
약간
고추가루
1 T.S.
(D)
튀낌 반죽용:
튀김가루 1
C
키레가루 1
t.s.
소금 약간
후추 약간
얼음물
1 C
커다란 얼음
1 덩어리
1.닭을 깨끗이 씻어 물기를 뺀 후, 배를 갈라 펴 주고
2-3개 칼집을 낸다.
2. 비닐 봉투에 닭과 (B)
재료를 함께 넣고 잘 흔들어
준 후 같이 버무려 2
시간
- 하루 동안 냉장고에 넣고
재운다
3. 냉장고에서 꺼내서 채에 받쳐 물기를 뺀다.
4. (C) 재료로 튀김 옷을 비닐 봉투에 넣고 잘 섞은 후
닭을 넣고 잘 섞어 코탕해 준다.
5. (D) 재료를 그릇에 섞어 반죽 옷을 아주 묽게 만든다.
튀김 반죽에 커다란 얼음을 넣어 반죽을 아주 차게
만든다.
6. 통닭을 반죽으로 씌운 후
높은 온도의 기름으로 튀겨 낸다.
180 C (325 F)
파채 무침, 무 초절이, 호배추 살라드 등과 같이 내 놓는다.
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Fried Whole Chicken (통닭 튀김)
Korean Cuisine (한식)
Salting method :
(A). 1 whole chicken or 2 cornish
hens
(B) ½ t.s. salt
¼ t.s. pepper
2 t.s. minced garlic
2 T.S. rice wine
(C) For
coating :
½
C tempura powder
1
T.S. starch
salt dash
pepper
dash
1 t.s. red pepper powder
(D) For batter:
1 C
tempura powder
1
t.s. curry powder
salt dash
pepper
dash
1
C ice water
1
chunk ice cubs
1.Wash chicken and drain.
Cut into half and make 2-3 cuts in each chicken.
2. Put
the chicken and ingredients (B) in a vinyl bag,
then shake well and place in the
refrigerator for more
than 2 hours or one day.
3. Take chicken
out from refrigerator and drain it.
4. Put ingredients
(C) into a clean vinyl bag and shake well,
then add chicken and shake well again.
5. In a
large bowl, mix ingredients (D) together and make
a very thin batter.
Add one large ice cube make very cold
batter.
5. Dip
chicken into batter, cover fully and fry it until
golden brown in high temperature oil at 325°F (180°C)
for 8 minutes.
Serve with seasoned green onions,
pickled radish, or
cabbage salad.
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Serve with
파 채 무침 (seasoning shredded green onion)
https://beolnara.blogspot.com/2021/02/korean-cuisine-korean-cuisine-a_22.html
치킨 무 초 절임 (Pickled radish with vinegar)
Cabbage
Salad (양배추 살라드)
https://beolnara.blogspot.com/2023/01/cabbage-salad-american-cuisine-cabbage.html
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