1/25/2023

 탕수육  (Sweet and Sour Pork)

중식 ( Chinese Cuisine)








탕수육  (Sweet and Sour Pork)

중식 ( Chinese Cuisine)


(A).염지해 준다.

소고기 (등심) 또는 돼지고기   2 C (1 lb)     

   간장    1 t.s.  

   소금    1 t.s.

   후추    약간

   청주    2 T.S.

   생강즙   1 t.s.

 

소고기  - 적당한 손가락  크기로 자르고

(A) 냉장고에 24 시간 넣어 둔다. 

냉장고에서 꺼내어  튀기기 전에 물기를 채에 받친다.

 

 (B).튀김 반죽:

 

고구마 전분 : 감자 전분 : 옥수수 전분  섞는다.

     7 T.S.    :   2 T.S.    :       1 T.S.   :   3 C

 

1.전분들과 물을 섞은 5시간 - 하룻밤  동안 놓아 두었다가

 앙금이 딱딱하게 갈아 앉은 것을 윗물을 모두 따라 버린다.

 

이연복 쉐프의 비법: 반죽의 비율

 

2. 여기에 Add:

계란  ½ - 1   +  식용유 3 T.S. + 소금 약간  + 1 T.S.( 반죽물 조절)

+ 찹쌀가루 1 T.S. (이걸 넣으면 튀긴 너무 딱딱하지 않게 된다

넣고  손으로 계속 저어 주어 마요네즈 처럼 만든다.

 

반죽 물에 고기 것을 같이 섞어 준다.

중식 새우 튀김도 방법을 사용해도 된다.

  

3. 고기는 중불로 한번 튀긴

   불에서 한번 튀겨 낸다.

  

 

 C. 탕수 소스 :

(A).     3 C

   설탕    5 T.S.

   식초    5 T.S.

   케찹  5 T.S.

   간장    3 T.S.

   두반장    1 T.S.

   소금 1 t.s.

 

(B)야채:

   양파       ¼

   당근   1/3 - 어슷 썬다

   목이버섯   5

   파인애    ¼ C

   오이   1/3어슷 썬다

   피만    1/5

   피만     1/5

 

(C) 전분 :

   전분1 T.S. + 1 T.S.

 



1.냄비에 (A) 재료를 넣고 같이 끓인다.


2. 여기에 (B) 재료 야채를 넣고 5분간 같이 끓인다.


3. 여기에 전분물을 풀어  부어  저어   5 분간 걸죽

   까지 끓인다.    탕수육 소스를 같이 놓는다.

 

 

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Sweet and Sour Pork (탕수육)

Chinese Cuisine (중식)

(A). Marinade for meat

   2 C (1 lb)   pork sirloin or beef  

   1 t.s.   soy sauce  

   1 t.s.   salt

   pepper   dash

   2 T.S.    rice wine

   1 t.s. ginger juice

 

Cut the pork into bite-size pieces and mix well with ingredients (A.)

Place in a refrigerator for 24 hours.

Right before cooking, drain the juice from the pork.

 

 

(B).Making coating flour for the Deep Frying.

Sweet Potato Starch : Potato starch : Corn starchWater  .

7T.S.                            :    2 T.S.            :        1 T.S.     :    3 C


1.In a large bowl mix powders and pour water and stir well.

Cover with vinyl and let it sit for 5-24 hours.

Then throw water out.


It is the best ratio of  of Chef Yeon Bok Lee to mixing powder for Flour Batter.

 

2. Add

½ - 1  eggs  +  3 T.S. vegetable oil + salt - dash  +

1 T.S. water  + 1 T.S. sweet rice powder (When you add sweet rice powder,

it will make a  more soft texture)


Mix by hand until it become a watery texture as mayonnaise.

You can use this batter for Chinese fried shrimp.

 

3. Deep fry pork at medium heat and remove the meats.

   Fry meat one more time  at high heat.

 

 

C. Sweet and Sour Sauce:

(A). 3 C   water

   5 T.S.    sugar

   5 T.S.   vinegar

   5 T.S.   Ketchup

   3 T.S.    soy sauce

   1 T.S.   bean sauce

   1 t.s.    salt

 

(B)Vegetables:

   ¼    shredded onion

   1/3   carrot

    5  pieces   wood ear mushrooms

   ¼ C    pineapple

   1/3   cucumber  

   1/5     green bell pepper

   1/5    red bell pepper


(C) starch water:

1     T.S. starch + 1 T.S. water


 

1.In a medium pot, put ingredients (A) and boil it

   at medium heat.


2. Add ingredients (B) and cook for 5 minutes.


3. Mix the starch and water in a small bowl and stir well.

   Pour this  into the pot and stir well then cook for 5 minutes.


Serve fried pork with sweet and sour sauce side by side.

Or pour the sauce on top of the fried meat.

 

 

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