삼선 짜장면 [Sam Seon Jja Jang Myeon],짜장면 [Jja Jang Myeon]
한국식
중식 (Korean Style
Chinese Cuisine)
삼선 짜장면 [Sam Seon Jja Jang Myeon],짜장면 [Jja Jang Myeon]
한국식
중식 (Korean Style
Chinese Cuisine)
**모든 재료는 작은 깍뚝 썰기로 썰고,
미리 준비해 놓는다..
(A).춘장 1 C – 볶은 짜장 이라도 기름에 한번 더 볶아 낸다.
식용유 2 C
(B)삼선 짜장: (해물)
식용유 1 T.S.
새우 8개 -껍질을 모두 벗기고 작게 썬다.
물오징어 1마리
-
작게 썬다
소금 약간
optional: 불린 해삼, 가리비, 닭 살
(C) 식용유 1 T.S.
다진 생강 ½ t.s.
다진 마늘 1 T.S.
다진 파 1 T.S.
돼지고기 (아주 작게 썬 것) 1 C
소고기
(아주 작게 썬 것)
1 C
정종 2 T.S.
후추 약간
(D) 양파 큰것 1개
호박 1개
호배추
작게 썬 것 1 C
(E) 간장 1 T.S.
굴 소스 1 T.S.
설탕 ½ t.s.
(F) 양파 육수 (또는 물) ½ C
(G) 전분가루 1½ T.S. + 물 3 T.S.
맨 나중에 참기름 1 t.s.
(H) 짜장 국수 2 인분
소금 1 t.s.
(I) 간장 ½ t.s.
참기름 ½ t.s.
(J) side:
오이채
단무지
양파 썰은 것
짜장
고추가루
계란 후라이
국수:
베이킹
소다 + 밀가루 +소금
약간
물로
반죽해서
(여름엔 조금 찬물로,
겨울엔
약간
미지근한
물로
반죽함)
실온에서
1시간
놓아둠.
(또는
마른
짜장 국수를
사용한다)
1.웍에 식용유를 넣고 짜장을 넣고 뜨거운 기름에 계속 저어
주면서 구수한 냄새가 날때까지 볶아 준 후 채에 걸러
기름을 걸러 내어 옆에 놓아 둔다.
(이 기름은 볶을 때 다시 사용해도 된다.)
2. 해물들은 은 소금 아주 약간 뿌려 밑 간을 하고, 식용유 1 T.S.을
넣고 볶은 후 채에 걸러 옆에 둔다.
3. 큰냄비에
식용유를 넣고 다진 생강, 다진 마늘을 넣고
중불에서 볶는다.
센 불로 바꾸어, 여기에 돼지고기, 소고기를 넣고 같이 볶다가
정종을 넣고 볶고 후추를 약간 뿌려 주어 볶는다.
4. 고기가 다 익었으면, 양파, 호박, 호배추 썬 것을 넣고
같이 볶는다.
5. 간장, 설탕을 넣고 볶다가, 짜장을 넣고 볶는다
6.양파 육수를 넣고 5분간 끓이고, 해물을 넣고 1분간 더 끓인다.
7. 전분가루를 물에 풀어 넣고 잘 저어 준 후 2분간 더 끓여 준다.
참기름을 넣고 잘 섞어 준다.
8. 국수는 소금물에 삶아 내어 찬물에 헹군다
먹기 바로 전에 뜨거운 물에 살짝 헹궈 건져내어 물기를
털고 참기름, 간장으로 약간 밑 간을 해 주고 그릇에 담는다.
9. 그릇에
삶은 국수를
놓고
짜장
소스를
얹고 오이채를 썰어
놓는다.
optional: 계란은 튀기듯이 후라dl 해서 얹는다. .
단무지, 양파, 짜장 소스와 함께 내 놓는다.
**계란 후라이를 만들어 얹어도 좋고,
고추가루를 뿌려
먹으면 더 맛있다.
비법: 양파 껍질과 뿌리는 깨끗이 씼고 물을 8
C 과 같이
20분 벙도 끓인다. 이것을 양파 껍질 Tea로 따뜻하게
또는 차게 마시면 콜레스테롤 제거에 좋고, 중국 요리를
할때엔 이것을 물 대신 사용하여 요리의 맛을 더욱 깊게
만든다.
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Sam Seon Jja Jang Myeon (삼선
짜장면 - with seafood),
Jja Jang Myeon(짜장면 - without seafood)
한국식 중식 (Korean Style Chinese Cuisine)
**All
ingredients are diced into small pieces.
Prepare all ingredients before starting to cook.
(A).1C chun
Jang (=black bean sauce)
2 C oil
(B) Sam Seon Jja Jang (Seafood):
1 T.S. oil
8 shrimps – peel the shells and cut into small pieces.
1 cuttlefish - clean and peel the skin off then cut into small
pieces
salt dash
optional:
Soaked dry sea cucumber.
(C) 1 T.S. oil
½ t.s. minced ginger
1 T.S. minced garlic
1 T.S. chopped green onion
1 C pork - cut into small pieces.
1 C beef - cut into small pieces.
2 T.S. rice wine
pepper dash
(D) 1 large onion - cut into small
pieces.
1 zucchini - cut into small pieces.
1 C cabbage - cut into small pieces.
(E) 1 T.S. soy sauce
1 T.S. oyster sauce
½ t.s. sugar
(F) ½ C onion stock or water
(G) 1½ T.S. starch powder + 3 T.S. water
1 t.s. add sesame oil at the end.
(H) 2 servings
of dry noodles
1 t.s. salt
(I) ½ t.s.
soy sauce
½ t.s. sesame oil
(J) Side:
cucumber -shredded
Pickled
radish
onion - cut
chun Jang
red pepper
powder
fried egg
-sunny side up
Homemade noddle:
Baking soda + flour + salt – mix together and kneed
well.
(summer time – use cold water, winter time – use warm
water)
After
kneed, cover and let it sit at room temperature for 1 hour.
(or use dry noodles instead)
1.Put oil in a wok, add
chun jang and fry them for 7 minutes;
then drain
it and set aside.
(You can re-use this oil for frying.)
2. Season the seafood with salt.
Put 1 T.S.
oil in a wok and add ingredients (B) and stir-fry
at high
heat, then strain and set aside.
3. Put
oil in a wok and add ginger, garlic and
green onion,
then stir well at medium heat.
Change to high heat, add pork and beef
stir-fry together,
Then add rice wine and pepper and stir.
4. When
meat is cooked, add ingredients (D) and stir-fry
together.
5. Add ingredients (E), sir again then add fried
chun Jang
and stir
well.
6. Add onion stock and cook for 5 minutes, then add
fried
seafood and
stir well and cook for 1 minute.
7. Mix starch
powder and water well in a small bowl.
Add this to the wok, stir well and cook for 2 minutes.
Add sesame oil, sir well and serve.
8. Cook noodles in boiling salted water, then rinse
with cold
water and
drain it.
Then rinse
with hot water and drain it.
Add soy
sauce and sesame oil and toss well.
9. Place noodles into individual bowl and add Jja Jang Sauce
on
top. Put shredded cucumber on top.
Optional:
Add fried egg on top.
Serve with
pickled radish and chun Jang
sauce.onion
Note:
Wash the
onion skins and roots thoroughly and add 8 C of
water. Boil it for 20 minutes.
This makes
onion tea; you can drink it hot or cold.
It is
good for removing cholesterol from your body system.
Also,
when you use onion stock instead of water for Chinese
cooking, the
taste is upgraded.
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삼선 (三鮮) 짜장:
삼선이란,
하늘,
땅,
바다에서 나는 귀한 재료를 넣어 만들
었다는 뜻이다.
하늘:꿩 고기 (옛날에는 이것을 넣었지만 지금은 넣지 않는다)
땅:
돼지고기,
소고기 죽순,
표고 버섯
바다:
갑오징어,
전복,
해삼
에서 나는 세가지 신선한 재료를 넣아서 만든 것을 뜻 한다.
짜장면이 중국에는 없었다.
1880 년에 한국에 온 화교들이 한국식 중식을 만든 것 중의
하나로 1905년에 만든 짜장면이다.
2000년 초기에도 중국에 가도 짜장면을 찾을 수가 없었다.
요즈음은 사람들이 중국에 가서 짜장면을 계속 찾는 바람에
중국에서도 짜장면 비슷 한 것을 만들기 시작 했다.
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SamSeon Jja Jang / 삼선 (三鮮) 짜장:
Meaning of SamSeon is made
with 3 fresh precious ingredients
From sky, land, and sea.
From Sky: pheasant meat (They used it
in the old days but
they don’t use it now any
more.)
From Land: pork, beef, bamboo shoot,
shiitake mushroom
From Sea: cuttlefish, abalone, sea cucumber, shrimp
Jja Jang Myeon did not exist in China before.
It is one of the things that
Chinese invented when they came
to Korea in 1880.
Jja Jang Myeon first appeared
officially on the menu of a
Chinese restaurant in Korea in
1905.
They made Korean style Chinese
noddle.
Even in the early 2000s, we could
not find Jja Jang Myeon
anywhere in China.
These days, many Korean go to China
and ask for Jja Jang
Myeon. Therefore, they started making something
similar
to this in China.
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