9/17/2021

 얼갈이 배추 열무 김치

(Eol Gal I Cabbage and Radish leaves Kimchi)

한식 (Korean Cuisine)

얼갈이 [Eol Gal I] – young and tender Spring Cabbage

열무 [Yeol Mu] – young and tender leaves of radish

 





얼갈이 배추 열무 김치

한식 (Korean Cuisine)


(A).얼갈이 배추  1  겉잎은 2 등분 하고 잎은 그대로 쓴다.

   깨끗이 씻은 물기를 빼고 천일염을 켜켜에 뿌려 준다.

   어린 열무 1 단 -  3 인치(=7cm) 크기로 잘라 깨끗이 씻고 천일염을

   켜켜 뿌려 준다.

   1시간 후에 물에 헹구어 주고 채에 받쳐 물기를 뺀다.

 

(B) 양파    1

      1

       ½

   블랜더에 넣고 아주 곱게 갈아 준다.

 

(C) 청양 고추    2

   빨간 고추 말린    3

   고추    1

   생강    2

   마늘    6

   새우    2 T.S.

   액젓    1 T.S.

   블랜더에 넣고 갈아 준다.

 

(D) 그릇에 양념을 모두 같이 넣고 섞는다.

 

   고추가루    1½ C

   찹쌀  -    C   찹쌀과  1 C 섞어 저은 중불에서

   끓여 주며 계속 저어 준다.   식혀 준다.

   매실    1 T.S.

   설탕    1 t.s.

 

(E) 대파    ½ C – 친다.

    optional: 쪽파 1 C - 5 cm 길이로 잘라 준다

   그릇에 열무 절인 , 얼갈이 배추 절인 것을 넣고 모든

   양념을 넣고 섞어

 

   그릇에 넣고 냉장고에 보관 한다.

 

 

 

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Eol-Gal-I Cabbage and Radish Leaves Kimchi

얼갈이 [Eol Gal I] 배추 열무 [Yeol Mu] 김치

한식 (Korean Cuisine)

 

얼갈이 [Eol Gal I] – young and tender Spring Cabbage

열무 [Yeol Mu] – young and tender leaves of radish

 

(A). Eol-Gal-I cabbage    one large bunch:

   Cut the outer large leaves in half and use the inner leaves

   as they are.

   Wash thoroughly then drain it.

   Sprinkle with ½ C  of sea salt at each layer of cabbage

    and let it sit for 1 hour.  Toss occasionally.

   Rinse with water and drain it.

 


young radish leaves    one large bunch:

   Cut into 3 inch (=7 cm) pieces.

   Wash thoroughly then drain it.

   Sprinkle with ½ C  of sea salt at each layer of radish leaves

    and let it sit for 1 hour. Toss occasionally.

   Rinse with water and drain it.

 

(B) 1   onion

   1    Korean apple pear

   ½    radish

 

   Put it in a blender and grind it very finely.

 

(C) 2   green peppers

   3    dried red peppers

   1    red pepper

   2    slices ginger

   6   garlic cloves

   2 T.S.    pickled baby shrimp with salt

   1 T.S.   fish sauce

 

   Put it in a blender and grind.

 

(D)  1½ C    red pepper powder

   ½ C     sweet rice paste

   (In a small pot, mix ⅓ C  sweet rice  + 1C water – stir well

   and heat it at medium heat and continue to stir well.  Let it cool.)

   1 T.S.    Ume extract

   1 t.s.   sugar

 

(E)   ½ C     large green onion – shredded

   optional: 1 C chives – cut into  5 cm (=2 inch) length.

 

   In a large bowl, put Eol-Gal-I cabbage and young radish leaves.


   Add all ingredients and mix well.


   Put it a container and cover; then store in the  refrigerator.




 

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