얼갈이 배추 와 열무 김치
(Eol Gal I Cabbage and
Radish leaves Kimchi)
한식 (Korean Cuisine)
얼갈이 [Eol Gal I] – young and tender Spring
Cabbage
열무 [Yeol Mu] – young and tender leaves
of radish
얼갈이 배추 와 열무 김치
한식 (Korean Cuisine)
(A).얼갈이 배추 1 단 – 겉잎은 2 등분 하고 속 잎은 그대로 쓴다.
깨끗이 씻은
후 물기를 빼고 천일염을 켜켜에 뿌려
준다.
어린 열무 1 단 - 3 인치(=7cm) 크기로 잘라
깨끗이 씻고
천일염을
켜켜 뿌려 준다.
1시간 후에 물에 헹구어 주고
채에 받쳐 물기를 뺀다.
(B) 양파 1개
배 1개
무 ½ 개
을 블랜더에 넣고 아주 곱게 갈아 준다.
(C) 청양 고추 2개
빨간 고추 말린 것 3개
홍 고추 1개
생강 2 쪽
마늘 6개
새우 젓 2 T.S.
액젓 1 T.S.
을 블랜더에 넣고 갈아 준다.
(D) 큰 그릇에 양념을 모두
같이 넣고 섞는다.
고추가루 1½ C
찹쌀 풀 - ⅓ C 찹쌀과 물 1 C 을 섞어 잘 저은 후 중불에서
끓여 주며 계속 저어 준다. 식혀 준다.
매실 청 1 T.S.
설탕 1 t.s.
(E) 대파 ½ C – 채 친다.
큰 그릇에 열무 절인 것, 얼갈이 배추 절인 것을 넣고 모든
양념을 넣고 잘 섞어 준 후
그릇에 넣고
냉장고에 보관
한다.
Eol-Gal-I
Cabbage and Radish Leaves Kimchi
얼갈이 [Eol Gal I] 배추 와 열무 [Yeol Mu] 김치
한식 (Korean Cuisine)
얼갈이 [Eol Gal I] – young
and tender Spring Cabbage
열무 [Yeol
Mu] – young and tender leaves of radish
(A).
Eol-Gal-I
cabbage one large bunch:
Cut the outer large leaves in half and use the
inner leaves
as they are.
Wash thoroughly then drain it.
Sprinkle with ½ C of sea salt at each layer of cabbage
and let it sit for 1 hour. Toss occasionally.
Rinse with water and drain it.
young radish
leaves one large bunch:
Cut into 3 inch (=7 cm) pieces.
Wash thoroughly then drain it.
Sprinkle with ½ C of sea salt at each layer of radish leaves
and let it sit for 1 hour. Toss occasionally.
Rinse with water and drain it.
(B)
1 onion
1 Korean apple pear
½ radish
Put it in a blender and grind it very
finely.
(C)
2 green peppers
3 dried
red peppers
1 red pepper
2 slices ginger
6 garlic cloves
2 T.S.
pickled baby shrimp with salt
1 T.S.
fish sauce
Put it in a blender and grind.
(D)
1½ C
red pepper powder
½ C sweet
rice paste
(In a small pot, mix ⅓ C sweet rice + 1C water – stir well
and heat it at medium heat and continue to stir
well. Let it cool.)
1 T.S. Ume extract
1 t.s.
sugar
(E) ½ C large green onion – shredded
optional: 1 C chives – cut into 5 cm (=2 inch) length.
In a large bowl, put Eol-Gal-I cabbage and young
radish leaves.
Add all ingredients and mix well.
Put it a container and cover; then store in
the refrigerator.
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