1/03/2021

 만두 만들기  (How to make Wonton)

한식 (Korean Cuisine)


1.소고기 만두와  김치 만두 소 (Beef Wonton and Kimchi Wonton):


2.만두만두 모양 빚기 

https://beolnara.blogspot.com/search?updated-max=2021-01-11T10:20:00-08:00&max-results=5


3. 물만두, 군만두와 찐만두

https://beolnara.blogspot.com/2021/01/chinese-cuisine-korean-cuisine-1.html


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1.소고기 만두속 (Beef Wonton):

한식 (Korean Cuisine)









1. 소고기 만두속 (Beef Wonton):

한식 (Korean Cuisine)


(A). 소고기   2 lb

      (optional: 돼지고기   ½ lb )

  

   다진 마늘    1 T.S.

   다진    2 T.S.

   소금     ½ t.s.

   후추    약간

   참기름    1 T.S.

   청주     2 T.S.

 

(B) 호배추     ½ 조금 굵게 다진 - 5 C

                  (물기를  - 2½ C)

   소금    1 t.s.

 

(C) 숙주    1 / 4 C  (물기를 - 2 C)

      8 C  + 소금    1 t.s.

 

   소금    약간

   참기름    ½ T.S.

 

(D) 양파    큰것 1 (3 C) – 다져 준다

   식용유    1 T.S.

   소금   약간

   후추   약간

 

(E) 부추    1 (2 C) – ½ cm/ ⅜ 인치 길이로 아주 작게 자른다

 

(F) 두부    1½ - 물기를 짠다.

   소금   약간

 

 (G) 표고버섯    3 곱게 다진다.

  

(H) 당면    ¼ (다진     2 C)

   소금    약간

   간장    ½ T.S.

   참기름    1 T.S.

 

(I). 계란    2

   optional: 고추 장아찌  (또는  청양고추   3다진다

                          -어린 아이가 먹을 뺀다.)

 

(J) 다진     ½ C

   다진 마늘    3 T.S.

   간장    2 T.S.

   소금    1½ t.s..

   후추    ¼ t.s.

   참기름    2 T.S.

   깨소금    2 T.S.

   밀가루    2 T.S

 

 

 

1.그릇에 간 소고기를 넣고  재료 (A)를 모두 넣고 섞어 준다.

 

2. 호배추는 잘게 다져 소금에 절여 준후, 1 시간 이상 옆에

   놓아 절인다.

   절인 것은 찬물에 헹군 후 물기를 꼭 짜 준다.

   이것을  (#1) 그릇에 넣는다.


3. 숙주는 끓는 소금물에 3분간 삶아서 살짝 데쳐 찬물에

   헹군다.   칼로 잘게 다져 준 후 물기를 꼭 짠다.

   소금, 참기름을 넣고 버무려 준 후 다시 한번 물기를 꼭

   짜 준다.    이것을  (#1) 그릇에 넣는다.

 

4. 양파는 잘게 다진 후 후라이팬에 기름릏 두루고 중불에서

   5분간 볶아 주며 소금, 후추로 간 한다.

   이것을  (#1) 그릇에 넣는다.


5. 부추는 잘게 썬다.    이것을  (#1) 그릇에 넣는다.

 

6. 두부는 물에 한번 씻어 낸 후 벼 보자기에 싸서 물기를 꼬옥

    짜 준다.   소금을 약간 뿌려 준다.

   이것을  (#1) 그릇에 넣는다.


7. 표고 버섯은 불렸다가 쏙지는 떼어 버리고 잘게 다져 준 후

   물기를 꼭 짜 준다.    이것을  (#1) 그릇에 넣는다.

 

8. 당면은 끓는 물에서 12분간 삶아 내어 찬물에 헹군다.

   도마에 당면을 놓고 칼로 작게 썰어 준다.

   소금, 참기름으로 무쳐 밑 간을 해 준 후 채에 받쳐 물기를

    빼고, 종이 타올 위에 얹어 놓아 물기를 빼 준다.

   이것을  (#1) 그릇에 넣는다.


9. 재료 (I) (J) (#1) 그릇에 넣고 섞고, 버무려 준다.



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How to make Wonton (만두 만들기)                 

Korean Cuisine (한식)

 

1. Beef Wonton: (소고기 만두속)

 

(A).2 lb   ground beef

      (optional: ½ lb   ground pork)

   1 T.S.   minced garlic

   2 T.S.   chopped green onion

   ½ t.s.   salt

   pepper  -  dash

   1 T.S.   sesame oil

    2 T.S.    rice wine

 

(B) ½  cabbage – chopped - 5 C

   (After squeezed the water out – 2½ C)

   1 t.s.   salt 

 

(C) 1 bag (4 C) mung bean sprouts

                     (After squeezed the water out - 2 C)

   8 C   water  + 1 t.s.  salt

 

   salt - dash

   ½ T.S.  seme oil

 

(D) 1 large onion – chopped small (3 C)

   1 T.S.   vegetable oil

   salt – dash

   pepper - dash

 

(E)  1 bunch    garlic chives – (chopped – 2 C)

 

(F) 1½  tofu – squeeze water out

   salt - dash

 

 (G) 3   shiitake mushrooms -chopped fine

  

(H)  ¼ bag     sweet potato starch noodles

                          (cooked and chopped - 2 C)

   salt - dash

   ½ T.S.   soy sauce

   1 T.S.   sesame oil

 

(I). 2    eggs

   optional: green pepper pickle  (or  3 chopped green peppers

                          -You should not add if it is for children)

 

(J) ½ C   chopped green onion

   3 T.S.   minced garlic

   2 T.S.   soy sauce

   1½ t.s.   salt

   ¼ t.s.   pepper

   2 T.S.   sesame oil

   2 T.S.   sesame seeds

   2 T.S   flour

 

 

 

 

1.Put the ground beef in a large bowl and add all ingredients

   (A) and mix well.

 

2. Wash cabbage and chopped cabbage and sprinkle on salt.

   Toss and mix well and let it sit for 1 hour.

   Rinse the pickled cabbages once with cold water and

    squeeze the water out. Add into the bowl (#1).

 

3. Boil water in a large pot, add salt.

   Wash mung bean sprout,  and blanch for 1 minute and

   remove and rinse with cold water.

   Squeeze the water out and chop into small pieces.

 

   Marinate with salt and sesame oil and mix well.

   Add into the bowl (#1).

 

4. Chop onion finely.

   Put it in a frying pan, add oil and stir-fry for 5 minutes at

   medium heat.   Add salt and pepper.  Add into the bowl (#1).

 

5. Chop the garlic chives ½ cm (3/16 inch) long.

   Add into the bowl (#1).

 

6. Wash the tofu in water and wrap it in a clean cloth, then

   squeeze the water out.   Add salt.   Add into the bowl (#1).

 

7. Soak the shiitake mushrooms, remove and chop finely.

   Squeeze the water out.   Add into the bowl (#1).

 

8. Boil water in a large pot.    Put in sweet potato starch noodles

   and boil for 12 minutes.

   Remove the noodles and rinse in cold water.

   Place the noodles on a cutting board and chop into small

   pieces.   Season with soy sauce and sesame oil.

   Drain some water out.   Add into the bowl (#1).

 

9. Mix ingredients (I) and (J) into the bowl (#1) and mix well  

   together.

 

 

                 

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2. 김치 만두



2. 김치 만두 

김치 (묵은지)     ½ 포기 - 짜면    1 C

소고기 만두    3 C

고추가루    1 T.S.

 

김치 아주 살짝만 물에 헹궈 잎사귀 부분은 빼고 곱게 잘게 다진다.

위의 재료를 같이 섞어 속을 만든다.



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2. Kimchi Wonton:  (김치 만두 )


½    aged Kimchi  (After squeezed the water out – 1 C)

3 C   above beef wonton mixture     

1 T.S.   red pepper powder


Rinse Kimchi in water very lightly.

Chop finely and squeeze the water out.

Add beef wonton mixture and red pepper powder and mix well.


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