만두 만들기 (How to make Wonton)
한식 (Korean Cuisine)
1.소고기 만두와 김치 만두 소 (Beef Wonton and Kimchi Wonton):
2.만두피, 만두 모양 빚기
https://beolnara.blogspot.com/search?updated-max=2021-01-11T10:20:00-08:00&max-results=5
3. 물만두, 군만두와 찐만두
https://beolnara.blogspot.com/2021/01/chinese-cuisine-korean-cuisine-1.html
1.소고기 만두속 (Beef Wonton):
한식 (Korean Cuisine)
1. 소고기 만두속 (Beef Wonton):
한식 (Korean Cuisine)
(A).간 소고기 2 lb
(optional:
간 돼지고기 ½ lb )
다진 마늘 1
T.S.
다진 파 2 T.S.
소금 ½ t.s.
후추 약간
참기름 1 T.S.
청주 2
T.S.
(B) 호배추 ½ 통 – 조금 굵게 다진 것 - 5 C
(물기를 짠 후 - 2½ C)
소금 1
t.s.
(C) 숙주 1봉 / 4 C (물기를 짠 후 - 2 C)
물 8 C +
소금 1 t.s.
소금 약간
참기름 ½ T.S.
(D) 양파 큰것 1개 (3 C) – 다져 준다
식용유 1 T.S.
소금 약간
후추 약간
(E) 부추 1단 (2 C) – ½ cm/ ⅜ 인치 길이로 아주 작게 자른다
(F) 두부 1½ 모 - 물기를 꼭 짠다.
소금 약간
(G) 표고버섯 3 개 – 곱게 다진다.
(H) 당면 ¼봉 (다진 것 2 C)
소금 약간
간장 ½ T.S.
참기름 1
T.S.
(I). 계란 2 개
optional: 고추 장아찌 (또는 청양고추 3개 – 다진다
-어린 아이가 먹을 땐 뺀다.)
(J) 다진 파 ½ C
다진 마늘 3 T.S.
간장 2 T.S.
소금 1½ t.s..
후추 ¼ t.s.
참기름 2 T.S.
깨소금 2 T.S.
밀가루 2 T.S
1.그릇에 간 소고기를 넣고 재료 (A)를 모두 넣고 섞어 준다.
2. 호배추는 잘게 다져 소금에 절여 준후, 1 시간 이상 옆에
놓아 절인다.
절인 것은 찬물에 헹군 후 물기를 꼭 짜 준다.
이것을 (#1) 그릇에 넣는다.
3. 숙주는 끓는 소금물에 3분간 삶아서 살짝 데쳐 찬물에
헹군다. 칼로 잘게 다져 준 후 물기를 꼭 짠다.
소금, 참기름을 넣고
버무려 준 후 다시 한번 물기를 꼭
짜 준다.
4. 양파는 잘게 다진 후 후라이팬에 기름릏 두루고 중불에서
5분간 볶아 주며 소금, 후추로 간 한다.
이것을 (#1) 그릇에 넣는다.
5. 부추는 잘게 썬다.
6. 두부는 물에 한번 씻어 낸 후 벼 보자기에 싸서 물기를 꼬옥
짜 준다. 소금을 약간 뿌려 준다.
이것을 (#1) 그릇에 넣는다.
7. 표고 버섯은 불렸다가 쏙지는 떼어 버리고 잘게 다져 준 후
물기를 꼭 짜 준다.
8. 당면은 끓는 물에서 12분간 삶아 내어 찬물에 헹군다.
도마에 당면을 놓고 칼로 작게 썰어 준다.
소금, 참기름으로 무쳐 밑 간을 해 준 후 채에 받쳐 물기를
빼고, 종이 타올
위에 얹어 놓아 물기를 빼 준다.
이것을 (#1) 그릇에 넣는다.
9.
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How to make Wonton (만두 만들기)
Korean Cuisine (한식)
1. Beef Wonton: (소고기 만두속)
(A).2 lb ground
beef
(optional: ½ lb ground pork)
1 T.S. minced garlic
2 T.S. chopped green onion
½ t.s. salt
pepper - dash
1 T.S. sesame oil
2 T.S. rice wine
(B) ½ cabbage – chopped - 5 C
(After squeezed the water out – 2½ C)
1 t.s. salt
(C) 1 bag (4 C) mung bean sprouts
(After squeezed the water out - 2 C)
8 C water
+ 1 t.s. salt
salt - dash
½ T.S. seme oil
(D) 1 large onion – chopped small (3 C)
1 T.S. vegetable oil
salt – dash
pepper - dash
(E) 1 bunch garlic
chives – (chopped – 2 C)
(F) 1½ tofu –
squeeze water out
salt - dash
(G) 3 shiitake mushrooms -chopped fine
(H) ¼ bag sweet potato starch noodles
(cooked
and chopped - 2 C)
salt - dash
½ T.S. soy sauce
1 T.S. sesame oil
(I). 2
eggs
optional: green pepper pickle (or 3 chopped
green peppers
-You should not
add if it is for children)
(J) ½ C chopped
green onion
3 T.S. minced garlic
2 T.S. soy sauce
1½ t.s. salt
¼ t.s. pepper
2 T.S. sesame oil
2 T.S. sesame seeds
2 T.S flour
1.Put the ground beef in a large bowl and add
all ingredients
(A)
and mix well.
2. Wash cabbage and chopped cabbage and sprinkle on salt.
Toss and mix well
and let it sit for 1 hour.
Rinse the pickled
cabbages once with cold water and
squeeze the water
out. Add into the bowl (#1).
3. Boil water in a large pot, add salt.
Wash mung bean
sprout, and blanch for 1 minute and
remove and rinse
with cold water.
Squeeze the water
out and chop into small pieces.
Marinate with salt and sesame oil and mix
well.
Add into the bowl
(#1).
4. Chop onion finely.
Put it in a frying
pan, add oil and stir-fry for 5 minutes at
medium heat. Add salt and pepper. Add into the bowl (#1).
5. Chop the garlic chives ½ cm (3/16 inch) long.
Add into the bowl
(#1).
6. Wash the tofu in water and wrap it in a clean cloth,
then
squeeze the water
out. Add salt. Add into the bowl (#1).
7. Soak the shiitake mushrooms, remove and chop finely.
Squeeze the water
out. Add into the bowl (#1).
8. Boil water in a large pot. Put in
sweet potato starch noodles
and boil for 12
minutes.
Remove the noodles
and rinse in cold water.
Place the noodles
on a cutting board and chop into small
pieces. Season with soy sauce and sesame oil.
Drain some water
out. Add into the bowl (#1).
9. Mix ingredients (I) and (J) into the bowl (#1) and mix
well
together.
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2. 김치 만두 속
2. 김치 만두 속
김치 (묵은지) ½ 포기 - 꼭 짜면 1 C
소고기 만두 속 3 C
고추가루 1 T.S.
김치 는 아주 살짝만 물에 헹궈 잎사귀 부분은
빼고 곱게 잘게 다진다.
위의 재료를 같이 섞어 속을 만든다.
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2. Kimchi Wonton: (김치 만두 속)
½ aged Kimchi (After squeezed the water out – 1 C)
3 C above beef wonton mixture
1 T.S. red pepper powder
Rinse Kimchi in water very lightly.
Chop finely and squeeze the water out.
Add beef wonton mixture and red pepper powder and mix well.
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