12/09/2020

 배숙  [Bae Sook] (Korean Pear Punch)

한식, 궁중 요리 (Korean Palace Cuisine)



배숙  [Bae Sook] (Korean Pear Punch)

한식, 궁중 요리 (Korean Palace Cuisine)


(A). 생강   5

       5 C


(B)     10 C


(C)    1

   설탕물 ( 4 C + 설탕 1 t.s.)

(D) 통후추     24


(E) 설탕     ½ C 

 

(F)    2 - 3 T.S.


(G)    1 t.s.



1.생강은 껍질을 벗기고 얇게 편으로 썰어 냄비에 넣고, 물을

   5 C 붓고 센불에서 5 분간 끓인 첫물은 너무 매우니, 물만

   따라  버리고, 다시 물을 부어 약불 에서 1 시간 동안 끓인다.

 

2. 배는 8등분해서 껍질을 벗기고모서리 부분은 약간 둥글게

   깍고, 갈변을 막기 위해 설탕물에 잠시 담갔다가 꺼낸다.

 

3. 배의 등쪽에 젓가락으로 구멍을 1 인치(=2.5cm) 간격으로

   3군데 내어  주고 통후추를 깊게 밖아 준다.

 

4. 생강물에 설탕과 배를 넣고 약불에서 1 시간 동안 끓이고,

   배가  투명해 지면, 꿀을 넣고 단맛을 조정한 중불에서

   5 분간 끓인 차게 식힌다.

 

5. 차게 식힌 배숙을 그릇에 담고 위에 잣을 띄운다.



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Korean Pear Punch (배숙)  [Bae Sook]    

Korean Palace Cuisine (한식, 궁중 요리)

 

(A). 5  slice ginger

   5 C   water


(B) 10 C   water


(C) 1 large   Korean Pear (=apple pear)

   sugar water  (4 C   water + 1 t.s.  sugar)


(D) 24   whole black peppercorns


(E) ½ C    sugar


(F) 3 T.S.   honey


(G) 1 t.s.   pine nuts

 


1.Peel the ginger and slice it into thin slices.

   Put in a pot with 5 C of water and boil for 5 minutes at

   high heat.   Drain the water out, because it is too spicy.

 

   Put ginger slices back into the pot and add 10 C of water.

   Simmer for 1 hour at low heat.

 

2. Divide pear into 8 pieces evenly and peel off the skin.

   Slightly  cut off the sharp corners.

   Mix water and sugar in a large bowl.

   Put pear slices into the sugar water and it will prevent

   The browning of the pears in the air.

 

3. Make 3 hole on the top of each pear slice with a sharp

   point such as a chopstick at 1 inch (=2.5cm).

   Insert a whole peppercorn  deeply.

 

4. Add sugar and pears to ginger water and simmer for

   1 hour at low heat until pears become clear in texture.


   Add honey and adjust the sweetness and cook for

   5 minutes at medium heat.

 

    Chill it.

 

5. Serve cold.



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