배숙 [Bae Sook] (Korean Pear Punch)
한식, 궁중 요리 (Korean Palace Cuisine)
배숙 [Bae Sook] (Korean Pear Punch)
한식, 궁중 요리 (Korean Palace Cuisine)
(A). 생강 5 쪽
물 5 C
(B) 물 10 C
(C) 배 1개
설탕물 ( 물4 C + 설탕 1 t.s.)
(D) 통후추 24개
(E) 설탕 ½ C
(F) 꿀 2 - 3 T.S.
(G) 잣 1 t.s.
1.생강은 껍질을 벗기고 얇게
편으로 썰어
냄비에 넣고,
물을
5 C 붓고
센불에서 5 분간 끓인 후 첫물은 너무
매우니, 물만
따라 버리고, 다시 물을 부어 약불 에서 1 시간 동안 끓인다.
2. 배는 8등분해서 껍질을 벗기고, 모서리 부분은 약간
둥글게
깍고, 갈변을 막기 위해 설탕물에 잠시 담갔다가 꺼낸다.
3. 배의 등쪽에 젓가락으로 구멍을
1 인치(=2.5cm) 간격으로
3군데 내어 주고 통후추를 깊게 밖아 준다.
4. 생강물에 설탕과
배를 넣고 약불에서 1 시간 동안 끓이고,
배가 투명해 지면, 꿀을 넣고 단맛을 조정한 후
중불에서
5 분간
끓인 후 차게 식힌다.
5. 차게 식힌 배숙을 그릇에
담고 위에 잣을 띄운다.
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Korean
Pear Punch (배숙) [Bae
Sook]
Korean Palace Cuisine (한식, 궁중 요리)
(A). 5 slice ginger
5 C
water
(B) 10 C water
(C) 1 large Korean Pear (=apple pear)
sugar water (4 C
water + 1 t.s. sugar)
(D) 24 whole black peppercorns
(E) ½ C sugar
(F) 3 T.S. honey
(G) 1 t.s. pine nuts
1.Peel the ginger and
slice it into thin slices.
Put in a pot with 5 C of water and boil for
5 minutes at
high heat.
Drain the water out, because it is too spicy.
Put ginger slices back into the pot and add
10 C of water.
Simmer for 1 hour at low heat.
2. Divide pear into 8
pieces evenly and peel off the skin.
Slightly
cut off the sharp corners.
Mix water and sugar in a large bowl.
Put pear slices into the sugar water and it
will prevent
The browning of the pears in the air.
3. Make 3 hole on the top
of each pear slice with a sharp
point such as a chopstick at 1 inch
(=2.5cm).
Insert a whole peppercorn deeply.
4. Add sugar and pears
to ginger water and simmer for
1 hour at low heat until pears become clear in
texture.
Add honey and adjust the sweetness and cook
for
5 minutes at medium heat.
Chill it.
5. Serve cold.
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