7/21/2020


물냉면 [Mul-Naeang-Myeon] (Cold buckwheat Noodle Soup)
한식 (Korean Cuisine)




물냉면 [Mul-Naeang-Myeon] (Cold buckwheat Noodle Soup)
한식 (Korean Cuisine)


냉면 육수 만들기:

(A).소고기   양지 또는 사태 1 lb

(B)    ½
   대파    2
   양파    1 (양파, 양파 껍질)
   마늘    3
   생강    1 조각
   다시마    2
   월계수 잎    3
   감초    3
   고추씨  1 T.S.
   정종    1 T.S.

(C) 소고기 육수    5 C
   멸치 육수    5 C
   동치미 국물    5 C
   국 간장    1 T.S.
   간장    ½ T.S.
   식초    4 T.S.
   설탕 1 T.S.
   참기름    1 T.S.


(D).국수
   냉면 국수    2 인분 (메밀국수 또는 칡 국수)
   참기름    1 T.S.
   간장    ½ t.s.

(E) 1 인당 고명:
   소고기 편육  3 조각
   배 얇게 썰은 것  1 조각
   무채 (동치미) - 4-5조각 (식초 + 설탕)
   깨소금 약간
   오이 – 3-4 조각
   삶은 계란 -1인당 ½  - 반으로 자른다


(F) 냉면 육수 (#9)  1½ C (1 인당)

(G) 연겨자
    식초
    참기름




1.소고기는  물을 붓고 10 분간 끓인 후 건져내어 찬물에
   헹구어 냄비에 넣고 1시간 동안 끓인다
   고기는 건져 식혀 썰고 육수는 기름을 걸러 낸다.

2. 무는 크게 둥글게 썰어 석쇠에 놓고  앞 뒤로 구어 낸다.
   대파도 석쇠에 놓아 앞 뒤로 구어 낸다.
   양파는 껍질을 벗겨 4 등분으로 자르고, 양파 껍질은
   깨끗이 씻어 같이 넣는다.

3. (B) 재료들을 준비해 소고기 육수에 넣어 중불에서
   1 시간 동안 끓여 준다.
   건더기는 건져 내고 육수는 면포에 받쳐 낸다.

4. (C) 재료를 큰 그릇에 함께 넣어 간을 본 후, 소금
   양을 약간만 조절 한다.

5. 냉면 육수는 얼린다.,

6. 냉면 국수는 삶아서 여러 번 비며 헹군 후, 찬 얼음물에
   헹구어 물기를 빼고 건져 낸다.
   참기름과 간장을 국수에 넣고 버무려 준다.

7. 국수는 냉면 그릇에 담고고명들을 얹어 준다.

8. 소고기는 건져 식힌 후 얇게 편육으로 썬다.
   배는 얇게 썬다
   무채는 동치미를 6 cm 길이로 얇게 썰어 식초, 설탕을
   약간 섞어 버무린다.
   깨소금 약간
   오이는 반달 모양으로 썰어 소금을 약간 뿌려 절인다.
   삶은 계란 - 1인당 ½

9. 육수는 꺼내서 약간 녹힌 후, 부수어 냉면 그릇에 부어 준다.



각자 취향에 따라 연겨자, 식초, 참기름를 첨가해서
먹어도 좋다.



멸치 육수 만드는법 (Dry Anchovy Soup Stock)




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Cold buckwheat Noodle Soup (물냉면) [Mul-Naeng-Myeon]

Korean Cuisine (한식)


Make a Soup Stock for cold Soup:

(A). 1 lb   beef (brisket) 

(B) ½    radish
   2    large green onion
   1    onion (onion and onion skin)   
   3    cloves garlic
   1 slice    ginger
   2 pieces    kelp
   3    bay leaves 
   3  licorice sticks
   1 T.S.    red pepper flakes
   1 T.S.   rice wine

(C) 5 C   beef soup stock
   5 C   anchovy soup stock
   5 C   radish pickle juice
   1 T.S.   light soy sauce
   ½ T.S.   soy sauce
   4 T.S.   vinegar
   1 T.S.   sugar
   1 T.S.    sesame oil

(D).Noodle
   Bucknoodle for 2 servings
   (buckwheat noodle or kudzu, Japanese arrowroot noodle)
   1 t.s. salt

   1 T.S.   sesame oil
   ½ t.s.   soy sauce

(E) Decoration for 1 serving:
   cooked brisket - 3 thinly sliced
   1 thin slice   Korean Pear(=apple pear)
   4-5 pieces - Pickled radish-thinly sliced  (vinegar + sugar)
   1 t.s.   sesame seed
   3-4 pieces – cucumber - thinly sliced
   ½    hard boiled egg

(F) cold noodle soup stock (#9)  1½ C (for 1 serving)

(G) extra flavoring:
   yellow lotus mustard
   vinegar
   sesame oil



1.Put beef (brisket) in a large pot and fill with water.
   Boil it until it start to bubble (for about 10 minutes, then
   rinse the beef with cold water.
   Put the beef in a clean pot and fill with water and boil for
   1 hour.

   Remove the beef and cool it, then slice it thinly.
   Filter the beef broth and remove the fat.

2. Cut radish into round slice s, 1 cm thick.
   Grill the radish back and forth for 5 minutes.
   Also, grill a large green onion, too.
   Peel onion and cut into quarters and wash well onion
   peels, then add the beef broth with the radish and large
   green onion.

3. Prepare ingredients (B) and add into the pot of beef
   broth.   Boil it for 1 hour at medium heat.
   Drain and remove the stuff then filter the broth with a
   cotton cloth.

4. Mix ingredients (C) together in a large bowl.

5. Place it to freezer.

6. Boil buckwheat noodles with salt water for about 4-5
   minutes.   Drain the noodles and rinse with cold water
   3-4 times and rub several times, then rinse with ice
   water at last one more time and drain it.

   Add sesame oil and soy sauce and mix with noodle.

7. Place noodle into a large bowl (= NaengMyeon bowl).

8. Decorate with ingredients (E); add by order on top of
   Noodles:
   cooked beef - slice thinly
   pear – sliced thinly
   Sliced pickled radish very thinly (1 cm x 6 cm), and
     mix with very small amount of vinegar and sugar.
   Sprinkle sesame seeds.
   Sliced cucumber into half-moon shape and sprinkle salt
     and let it sit for 20 minutes and drain it.
   Hard boiled eggs – cut into halves.

9. Take out Naeng Myeon Stock from freezer and melt a  
   little bit and crush it and pour it on top of the noodle bowl.
   (If you do not have enough time, you may add ice cubes
   instead.)

To each taste, add yellow lotus mustard, vinegar, sesame oil.



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냉면 육수 만들기(Naeng Mtean Soup Stock):

소고기 육수(Beef Soup Stock for Naeng Myeon)

 
 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




멸치 육수(Dry Anchovy Soup Stock)

 
 

 
















동치미 국물(Radish Pickle Juice)




냉면 육수(Naeng Myeon Soup Stock)











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냉면 국수(Naeng Myeon Buckwheat Noodle)

























                                            

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각자 취향에 따라 더 첨가한다.

(To each taste, add yellow lotus mustard, vinegar, sesame oil.)






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