11/01/2019

간장 새우장 (Pickled soy sauce Shrimp)
한식 (Korean Cuisine)
 
 
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간장 새우장 (Pickled soy sauce Shrimp)
한식 (Korean Cuisine)

 
(A).생새우 (대하)  25
(B) 간장    3 C     
     소고기 육수    6 C   
         6 C
     생강    2 ,
     고추씨   1/2 T.S. 
     통후추    20   
     감초    5,
     당귀    1   
     월계수    3  
     마늘    6   
     멸치 액젓   1 T.S.
     대추   3
    양파 큰것   1     
     마른 붉은 고추    2 (반으로 자른다)
     청주    1/3 C,
     붉은고추    2 (반으로 자른다)  
     청양고추    2 (반으로 자른다
     다시마    2
    대파    1 ( 부분만),
     마른 표교 버섯    3,
     레몬    1
(C) 천일염    2 T.S.
(D) 양파 큰것    1-채친다   
     마늘    10    
     빨간 고추    2
    청양고추    2 
     대파 부분    3
       3 (없으면 넣어도 )
 

 

1.새우는 생새우를 준비하는데 새우를 오기 전에 간장은
     미리 만들고 들어갈 재료들을 미리 준비해 놓는다.
 
2. (B) 재료를 냄비에 모두 넣고 중불에서 1시간 끓여준다
    차게 식힌 건더기는 면보에 싸서 간장만 걸러 낸다.
 
3. 새우는 사오자 마자 손질한다.
    새우의 더듬이, 머리 , 다리, 꼬리의 뽀족한 부분은 모두 가위로
   제거 한다.
    새우의 2 번째 마디에 이쑤시개를 넣어 속의 내장을 제거 한다.
    양념이 베이도록 바늘로 새우의 3곳을 찔러 준다.
 
4. 물에 천일염을 풀어준후 새우를 흔들어 씻고, 금방
    채에 받쳐 물기를 뺀다.
 
5. 새우는 종이 타올로 물기를 닦아 주고 저장 그릇에 새우를 모두
   깔아 주고  (D) 재료를 새우 위에 얹고, 위에 식힌 간장을
    양파가 묻힐 정도로 가득 부어 주어 냉장고에 보관 한다
 
6. 2 - 냄비에 간장만 따로 딸아서 끓여 준후 식혀서
    면보에 걸러 새우 위에 부어 주어 냉장고에 넣는다.
    이렇게 2 끓여 식힌후 다시 부어 주고, 보관 하면
    1 주일 부터 먹을 있다
    (되도록이면 2 안에 모두 잡수시기 바랍니다
 
 
 1.     간장 새우장
2.     간장 새우장 초밥: 초밥을 만들어 간장 소스를 찍지 않고 그냥 먹는다.
3.     간장 새우장 덮밥: 공기에 밥을 얹고 새우 간장을  1T.S. 뿌려 주고
      새우 3개를 얹고 새우 간장 1T.S. 위에 뿌려준다.
      위에 날치알과초록색 부분의 파를 썰어 얹어 준다.
4.     간장 새우장 비빔밥: , 간장새우, 새우간장, 날치알, 잘게 자른김,
     다진 청양고추, 계란 노른자 1개을 넣고, 간장 2 T.S. 위에
     뿌려 준후  비빈다.
   똑같은 방법으로 전복장, 소라장, 쭈꾸미장 만들고, 게장 똑같은
   방법으로 만들되, 간장을 조금 넣어야 한다.

전복장 (오분자기 ) / Pickled Soy Sauce Abalone (Smallest Abalone)



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Pickled soy sauce Shrimp (간장 새우장)
Korean Cuisine (한식)

            

(A).25    very fresh large shrimp

 
(B)  3 C    soy sauce
       6 C    beef stock
       6 C   water
2     slices ginger
       1/2 T.S .  red pepper flake with seed
20    whole pepper corn  
5    slices licorice
1    slice Korean Angelica  
3    bay leaves 
6    cloves garlic  
1 T.S.   fish sauce
3    dried jujube  
1   large onion
2   dried red pepper- cut in half
1/3 C   rice wine
2    red pepper - cut in half
2    green pepper - cut in half
2   pieces  kelp
1   large green onion (white part only)
3    dried shitake mushrooms
1    lemon
 
(C) 2 T.S.  sea salt

(D) 1   shredded large onion
       10   cloves   garlic 
       2    red peppers
2    green peppers 
3   pieces   large green onion – cut into 5 inch long strips.
3      wood charcoals  (If you don’t have it, you may skip it)

 
 

1.Shrimp has to be very fresh and raw. You should cook
    it right after you purchase it.
     Make soy sauce mixtures in advance before you
     buy shrimp.

2. Put ingredients (B) in a large pot and boil for 1 hour
     under medium heat.
     Let it cool and filter out soy sauce mixture with a
     cotton cloth. 

3. Cook the shrimp as soon as you bought it.
     Cut and remove every antennae, sharp head horns,
     legs, and sharp point of the middle tail of the shrimps
     with scissors.
     Put a toothpick in the second node of the back of
     the shrimp and remove the black guts.

     Poke three spots of the shrimp body with a sharp
     pointed needle in order for the inside of shrimps
     to marinate well.

4. Wash the shrimp with sea salt water quickly and drain it.

5. Dry each shrimp with paper towels.
     Put shrimps in a plastic container and add shredded
     onion on top of the shrimp.
     Add ingredients (D) on top of the onion.
     Pour enough to bury the cold soy sauce mixture on top.
     Store in the refrigerator.

 

6.Two days later:
     Remove soy sauce mixtures and put into a large pot
     and boil it for 10 minutes under medium heat.
     Remove all scum while it is cooking.
     Let it cool and filter the soy sauce mixtures with a
     cotton cloth.
     Pour the soy sauce mixtures on top of the shrimps.
     Store in the refrigerator.

 
7.Boil the soy sauce mixtures 2 more times;  cool it and
     pour it  back again.
     You can start to eat the 1 week later.
     (Please eat all within 2 weeks.
     If you cannot finish it in 2 weeks, save the pickled shrimp
     In the freezer.)

 

Variations:


      Make sushi and eat without dipping sauce.

3.     Pickled soy sauce Shrimp Rice Bowl (=Donburi)
Place rice in the bowl and sprinkle 1 T.S. of the soy sauce mixture.   Put 3 shrimps on top and sprinkle
1 T.S. of the soy sauce mixture.
Add flying fish roe and chopped green part of green
       onions on top.
 
4.     Pickled soy sauce Shrimp Bi Bim Bap
Place rice in the bowl, add shrimps cut into  small pieces, flying fish roe, shredded seaweed, chopped green pepper, raw egg yolk, and sprinkle 2 T.S. of
soy sauce mix.
Mix well with rice and eat.

 
With this soy sauce mixture, you can make it to pickle abalone, conch, and webfoot octopus.  
When you make it with blue crab, you need to add more soy sauce.




































Two days later







 
 
 
 
 
 




 
 
 
 



 
 

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