11/03/2019

새우 팟타이 (Shrimp Pad Thai / Pad Thai Goong / 팟타이 꿍)
태국 요리 (Thai / Thailand  Cuisine)
 





















새우 팟타이 (Shrimp Pad Thai / Pad Thai Goong / 팟타이 꿍)
태국 요리 (Thai / Thailand  Cuisine)
 


타마린 소스:
타마린(Tamarin)  1/8
(타마린은 1개로  15인분을 만들 수 있다).
타마린은 1/8개를 넣고 뜨거운 물을 1 C 붓고 10분간
담가 놓는다.
잘 으깬후 채에 걸러 낸다.

 

팟타이 소스:
  팜슈가(=Palm Sugar)   2개  잘게 부순다.
  설탕   2 T.S.
  타마린 소스   1 C   

  액젓 (=fish sauce)   ¼ C

작은 냄비에 모두 같이 섞어 저어주며 끓인다.
끓기 시작하면 가장 약한 불로 10 분간 더 끓인후 식힌다.

 

국수   1/2
국수 (=Pho,=Rice Stick)는 찬물에 1 시간 동안 불린다
색이 하얗게 되면 된다 - 꺼내어 물에 다시 깨끗이 헹궈 채에 받쳐 놓는다.

 
 중요한점:
음식을 만들기 전에 모든 재료를 미리 준비해 놓는다.
 
 
 (A).식용유   3 T.S.  
   샬롯   2- 잘게 채 썬다,  
   다진 마늘    2
튀긴 단단한 두부(옵션     C  
다진 중국 절인 무우    1 T.S.
말린 태국 고추    2- 잘게 다진다.

 
(B) 마른 새우 가루   2 T.S.

 
(C) 생새우  10


(D) 국수    ½ 봉지  
     3 T.S.  
   팟타이 소스   ½ C

 
(E) 식용유  1 T.S.
   계란  2

 
(F) 잘게 부순 볶은 땅콩   3 T.S. 
   숙주   1 ½ C, 
   파 다진것   2 T.S.    
   고수   2 T.S.    
    optional: 부추(옵션)   C,

 
(G) 장식용:  
   파 다진것  1 T.S.  
   고수   1 T.S.  
   잘게 부순 땅콩    1 T.S.
   라임 - 썰은 것   1

 
1.타마린 소스를 만들고, . 팟타이 소스를 만들고, 국수는
    찬물에 담가 놓는다.

 
2. 새우는 꼬리만 남기고 껍질을 벗기고 내장을 빼준후,
    소금물에 살짝 흔들어 씻어 건져 놓는다

 
3. 튀긴 두부는 작은 깍뚝 썰기로 썬다.

 
4. 웍을 달쿤후 중불에서 식용유를 넣고 (A) 재료를 넣고
    볶는다.

 
5. 여기에 (B) 재료를 넣고 같이 볶다가, (C) 재료를 넣고
    볶는다. 새우가 익으면 새우는 건져 따로 옆에 놓는다.

 
6. 여기에 국수와 물을 넣고 볶아 준다.    여기에 팟타이
    소스 1/2  C 을 넣고 같이 섞어 볶은 후

 
7. 모든 재료를 웍 뒤쪽으로 모두 밀어 내고 웍을 한쪽
    으로 기울여, 식용유를 붓고 풀어준 계란을 부어
    스크램블 애그 처럼 볶아 준다.
    계란이 어느정도 익으면 볶은 국수를 같이 섞는다.

 
8. 옆에 놓아 두었던 새우를 넣고 섞은후

 
9. (F) 재료를 넣고 같이 볶아 주며 1분간 더 볶아 준후
    접시에 올린다.
    맛을 보고 남은 팟타이 소스로 기호에 따라 맛을
    조절한다.

 
10. (G)재료로 위에 장식 해 준다.
 
 

먹을때 상에 같이 놓을 것들:
팟타이를 놓고, 그 옆에 잘게 부순 볶은 땅콩, 잘게 부순
말린 태국 고추, 부추, 숙주, 라임 썰은 것, 고수를 같이
내 놓는다.

팟타이 (Pad Thai Goong / 새우 팟타이 /  Shrimp Pad Thai)
팟타이 가이 (Pad Thai Gai / 닭 팟타이 / Chicken Pad Thai)  
  



Shrimp Pad Thai (새우 팟타이 / Pad Thai Goong / 팟타이 )
태국 요리 (Thai / Thailand  Cuisine) 



Tamarin Sauce:

  tamarin block
  (1 bar of tamarin can be used for cooking 15 times.)
  Mix 1 C of hot water and of tamarin bar and let it soak for 10 minutes.
 Crush tamarin well and filter it.
 


Pad Thai Sauce:

  Crush 2 palm sugar with knife.
  2 T.S.   sugar
  1 C    tamarin sauce
  ¼ C    fish sauce

Stir all togerher in a small sauce pan and bring to a boil.
When it starts to boil, boil it for 10 more minutes under very
low heat.   Let it cool.


½ bag of flat noodles (=Pho,=Rice Stick)
Let noodles soak in cold water for 1 hour.
When the color of the noodles changes to white, then rinse it again
and drain.

Important:
Make sure to prepare all ingredients before cooking.

(A). 3 T.S.    oil 
    2  shallots – diced small  
    2  garlic cloves - minced
    optional : ⅓ C  - fried tofu
    1 T.S. – Chinese radish pickle – diced small
    2  Tai dried red peppers – diced small


(B)   2 T.S. - dried shrimp powder
(C)  10 fresh shrimps

(D) ½ bag of flat noodles (=Pho,=Rice Stick)
    3 T.S.   water
    ½ C   Pad Thai sauce

(E) 1 T.S.  oil
   2 eggs - beaten   

(F) 3 T.S.  peanut - crushed small
   1 ½ C  mung bean sprouts
   2 T.S. - chopped green onions  
   2 T.S.    cilantro  
   optional: C  garlic chives

(G) for garnish : 
   1 T.S.  chopped green onions
   1 T.S.   cilantro
   1 T.S.   crushed peanuts
   ½  lime - sliced
 

1.Make tamarin sauce and Pad Thai sauce.
   Soak the “Pho”  noodles in cold water.

2. Peel the shrimp and remove the guts, and leave the tail only.
   Wash the shrimps, mixed with salt in cold water and drain.

3.Cut fried tofu into small dice.

4. Put ingredients (A) into wok and stir fry under medium heat.

5. Add ingredient (B) and stir then add ingredient (C) and stir.
   When shrimps are cooked, remove the shrimps and put aside.

6. Add noodles and water and stir fry it.
   Add  ½ C Pad Thai sauce and stir it.

7. Push all noodle mixtures one side of a corner of the wok and tilt
   the wok and put oil at the empty side of the wok.
   Put beaten eggs into a corner of the wok and make scrambled eggs.
   Mix together with noodle mixtures and stir fry it

8. Add the cooked shrimps and stir well.

9. Add ingredients (F) and stir fry for 1 minute and now you
   can serve.
   After tasting you can add little bit of Pad Thai sauce.

10. Add ingredients (G) on top of the Pad Thai before serving.
 



When you serve, Things to put on the table:
Place Pad Thai and serve with crushed peanuts, chopped dried Thai red pepper, garlic chives, mung bean sprouts, sliced lime, and cilantro.

팟타이 (Pad Thai Goong / 새우 팟타이 /  Shrimp Pad Thai)
팟타이 가이 (Pad Thai Gai / 팟타이 / Chicken Pad Thai) 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 

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