11/14/2019

 
된장찌개 (Soy Bean Paste Stew)
한식 (Korean Cuisine)










된장찌개 (Soy Bean Paste Stew)
한식 (Korean Cuisine)



(A) 무우    ¼얇게 썬다
     표고버섯    2 채 친다
     미니 새송이 버섯   10- 채 친다
     된장    3 T.S.
     청국장    1 t.s.
     다진 마늘    1½ T.S.
     청양 고추    1채친다
     빨간 고추    1채친다.
     고추가루     1 t.s.
     국간장    1 T.S.
     소고기 육수    1½ C
     멸치 육수    2 C

(B) 호박    ½ 반달 모양으로 썬다.
     두부    ½ – (1½ Cm x 1½ Cm) 1 inch x 1 inch 크기로 썬다
         2 T.S. – 짧게 썬다
     바지락    10속만 까서 넣는다
     다슬기기    15 - 속만 빼서 넣는다
     (다슬기가 없으면 작은 소라를 대신 쓴다)
     장식용:  청양 고추  ½ 채친다, 빨간 고추 ½ 채친다
     후추, 양파는 넣지 않는다.


1.작은 조개는 껍질을 까고 실만 빼 낸다 -옆에 놓아 둔다.

다슬기나 작은 소라는 소금물로 아주 깨끗이 비벼서 씼고
   여러 번 헹구어 준다.
   물에 소금 1 t.s. 을 넣고 물을 끓여  여기에 소라를 넣고
   끓여 준다. 거품이 생기기 시작하면 건져 찬물에 헹구어
   채에 받친다.
   핀으로 소라 속을 빼고 눈을 떼어 준 후 옆에 놓아 둔다. 

2. 냄비에 (A) 재료를 차례대로 넣고 중불에서 15분간 끓인다.

3. 여기에 (B) 재료를 모두 넣고, 센불에서 10분간 끓여 준다.

응용 차돌박이 된장째개
        송이버섯 된장찌개
        냉이 된장찌개,
        꽃게 된장찌개
        해물 된장찌개




Soybean Paste Stew (된장찌개)
Korean Cuisine (한식)

                              
(A) ¼    radish – cut 1 inch x 1 inch x inch
    2    shitake mushrooms - shredded
    10    mini king oyster mushrooms
    3 T.S.   soybean paste (Doan Jang)
     1 t.s.   soybean paste (Chung Kuk Jang)
    1½ T.S.  minced garlic
    1    green pepper - shredded
     1   red pepper - shredded
    1 t.s.   red pepper powder
    1 T.S.   light soy sauce
     1½ C    beef stock
    2 C  dried anchovy stock
 
(B) ½ zucchini – cut into half moon shapes
     ½ tofu – cut (2 Cm x 2 Cm) 1 inch x 1 inch
    2 T.S. – green onion - cut intosmall pieces
     10  water spout clams  – use meat only
    15 marsh snail – use meat only
    (If you don’t have marsh snail use small snails.    

For garnish:
½ green pepper, ½ red pepper – cut into small pieces.
Do not put in onion or black pepper.

 

1.Remove clam shells and use only the meat.
     Wash the small snails with salt water, scrub hard and
     clean well.  Rinse several times.

     Put water and 1 t.s. salt into a pot and bring to a boil.
     When bubbles start to form, then rinse with cold water
     and drain it.
     Remove the meat from the small snails with pin.

2. Put ingredients (A) in the pot in order and boil at
     medium heat for 15 minutes.

3. Add ingredients (B) and boil for 10 minutes on high heat.

Other food made by applying the above:

    Deckle Soybean Paste Stew
    Matsutake Soybean Paste Stew
    Shepherd Soybean Paste Stew
    Blue Crab Soybean Paste Stew
    Seafood Soybean Paste Stew
 

 



멸치 육수 (Dry anchovy stock):





 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 












 

 




























 

                             ******************


차돌박이 된장 찌개 (Deckle Soybean Paste Stew)
 

 
   차돌박이   ½ C  - 얇게 썬 것
    정종   1 T.S.

 

차돌박이에 정종을 넣고 주물러 주고,
이것을 뜨겁게 달군 후라이팬에 기름은 넣지 않고 센불에서
볶아낸다.
고기는 건져 된장찌개에 넣고 5 분간 센불에서 더 끓여 준다.

                                  ************

   ½ C    deckle / beef -thin sliced thin
   1 T.S.   rice wine

Put rice wine on beef slices and mix together.
Turn on high heat and put beef into a pan and stir-fry
until cooked.
Put beef into soybean paste stew and cook for 5 more
minutes at high heat.












댓글 없음:

댓글 쓰기