2/27/2012

냉이국 (Shepherd´s Purse Soup)

냉이 (Shepherd´s Purse Soup)
[Naeng Y Gook] (=냉이 된장국)
궁중요리 / Korean Palace Cuisine





냉이 (Shepherd´s Purse Soup)
[Naeng Y Gook] (=냉이 된장국)
궁중요리 / Korean Palace Cuisine



(A) 
조개  6~8
소금    1 작은술

    2


(B) 
멸치  8 -10마리

   5
(C)   냉이  4 C 
물   6 C 
소금   1 t.s. 


(D)  된장    2큰술
고추장    ½ 큰술

고추가루 ½ 작은술
    3 T.S. - 2 cm 크기로 어슷 썬다.
다진 마늘    ½ 큰술
후추    약간





1.  조개는솔로 문질러 깨씃이 씻는다.
소금을 넣은 찬물에 담궈, 30 이상 해감을 토하게 한다

2. 작은 냄비에 조개와 2컵을 같이 넣어 끓이며 거품은

걷어 내고 끓기 시작하면 불을 끈다.
조개는 조개 육수에 헹구어 건져내고 조개 육수는
채에 걸러옆에 놓아 둔다.

3. 냄비에 5컵에 멸치를 30분간 끓인
멸치를 건져내어 멸치 육수를 만든다.
.

4. 냉이 깨끗하게 손질해, 물에 소금 ¼ 작은술을  물이 끓으면
, 냉이 30초간 데쳐 건져서,찬물에 헹궈
건져 둔다.

5. 냄비에 멸치국, 조개 육수, 냉이, 된장, 고추장,

고추가루, , 마늘, 후추를 넣고 10분간 끓인다.

6. 여기에, 조개를 넣고 5분간 끓여 낸다.









Shepherd´s Purse Soup  (냉이)
[Naeng Y Gook] (=냉이 된장국)
궁중요리 / Korean Palace Cuisine


                                        
(A)
 6~8 clams
1
 t.s.    
salt
2
 C    
water

(B)
  8-10  
large dried anchovies
5 C    
water

(C)
  4 C  shepherd´s purse (=pick purse)
6 C  water
1 t.s.  salt

(D)  2 T.S.    soybean paste
½ T.S.
   red pepper paste
½  t.s.  red pepper powder
½
 T.S.   mashed garlic
3 T.S.    green onions - cut 1 inch in length
pepper – dash








1. Brush and clean each clam.
Put clams into cold salt water
for about 30 minutes
to let dirt and sands out from clams.

2.
Put clams and 2 C of water into small pot and cook
the clams for 5 minutes.
Remove the grimes on top of the water.
When water starts to boil, turn it off.


Rinse clams in clam stock and remove.
Strain the clam stock and remove the sandy stuff.

3. Make dry anchovy stock:
Put 5 c of water and 8-10 dry anchovies in a medium pot, and cook for 30 minutes.
Remove the anchovies.

4. Put shepherd´s purse into boiling salt water for
30 seconds, then remove the shepherd´s purse, soak in
cold water, then drain it.


5. Place In a large pot, add anchovy stock, clam stock, shepherd´s purse, soybean paste, red pepper paste,
red pepper powder, green onion, garlic and pepper;
cook for 10 minutes.


6.  Add clams and cook for 5 more minutes.




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