3/30/2020

 
깨강정 (Sesame Seed GangJeong -Snack)
한식, 궁중요리 (Korean Palace Cuisine)
 


 
깨강정 (Sesame Seed GangJeong - Snack)
한식 궁중요리 (Korean Palace Cuisine)

 
1.은깨 강정 (Black Sesame Seed GangJeong)
 
2. 흰깨 강정  (White Sesame Seed GangJeong)
 
3. 견과류 깨 강정  (Sesame Seed with Nuts GangJeong)
 
4. 대추 차 (Jujube Tea)
 



 
1.은깨 강정 (Black Sesame Seed GangJeong)
 
 
(A).볶은 검은깨    2 C
 
(B) 조청    1 C (또는 물엿)
   : 조청 (물엿)의 비율:  2:1
   설탕    2 T.S.  
     1 T.S.
 
(C) 들기름
 
(D) 장식용:
   대추
   꿀  
    
 

 

1.검정깨를 물에 씻어서 채에 건져 물기를 빼고 깨가
통통해 질때 까지 중불에서 볶는다.

 
2. 중간 냄비에 (B)의 재료를 넣고 약불에서 젓지않고
   시럽이 바글바글 끓으면 수저로 떠보아 주루르 흐르지
   않고 중간에 똑똑 맺혀서 떨어질정도로 되면, 불을 끄고,
   볶은 깨를 뭉치지 않게 조금씩 넣고 재빨리 섞어준다.

 
3. 왁스 종이 위에 들기름을 바르고 그 위에 시럽에
   버무린 깨를 붓고, 왁스 종이를 반으로 접어 식기전에
   밀대로 0.7cm 두께로 밀고, 딱딱하게 굳기 전에 일정한
   크기로 잘라 준다.    들기름을 발라 가면서 만든다

 
4. 쿠키 팬(cookie sheet) 에 비닐랩을 싼후,그 위에
   들기름을 아주 얇게 발라 준후 자른걸 붙지 않게
   하나씩 놓는다.

 
 
5. 대추는 깨끗이 씻어 꿀을 살짝 발라주고, 작게 잘라
   미리 준비해 놓고, , 대추, 호두등으로 강정 위에
   장식한다

 
***들기름은 빨리 변질 되기 때문에 남은 들기름 병안에   
참기름을  2T.S. 정도, 부어 주어 냉장고에 보관하면 좋다




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Sesame Seed GangJeong - Snack (깨강정)
Korean Palace Cuisine (한식 궁중요리)

1. Black Sesame Seed GangJeong (은깨 강정)
 

2. White Sesame Seed GangJeong  (흰깨 강정)

 
3. Sesame Seed with Nuts GangJeong  (견과류 깨 강정)



4. Jujube Tea (대추 차)








1. Black Sesame Seed GangJeong (은깨 강정)


(A). 2 C   roasted black sesame seeds

(B) 1 C     jo cheong (or starch syrup)
   Roasted Sesame seeds: rice syrup (or starch syrup): 2:1 
   2 T.S.   sugar  

   1 T.S.   water
 

(C) perilla oil 



(D) Decoration :
   dried jujube
   honey
   pine nuts
***Perilla oil will spoil quickly; therefore add 2 T.S. of sesame
     oil on top of the perilla oil and keep it in refrigerator.

 

 
1.Wash the black sesame seeds in water and clean it
   several times.   Drain it.   Roast it at medium heat
   for 25 minutes.


2. Put ingredients (B) in a medium size pot and cook 
   at low heat.   Do not stir.  When syrup starts to 
   bubble and gets thick, turn off heat and quickly mix
   and stir well with roasted sesame seeds.



3. Apply perilla oil on wax paper and pour sesame seed 
   mixture.   Fold the wax paper in half before it 
   cools.   Roll the mixture and make 0.7 cm thick.
   Cut into 1¼ x 1¼ inch squares.

   Brush perilla oil on top of GangJeong from time to 

   time.
 

4. Cover a cookie sheet with vinyl wrap and brush perilla  
   one on the sheet because it is very sticky.



5. Wash jujubes and soak in water at least one hour.
 Apply a little honey on the jujubes, and shred into
  small pieces.  Prepare in advance and decorate on top
 
oil very thinly and carefully place each square one by 
                     



              





 

























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2. 흰깨 강정: (White Sesame Seed GangJeong)
 

(A).볶은 흰깨   1½ C
      ½ C

(B) 조청    1 C (또는 물엿)
   설탕    2 T.S.  
     1 T.S.

(C) 들기름 
 
(D) 장식용:
  대추
  
 
검은깨 강정 만드는 방법으로 똑같이 만든다.



 
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2.  White Sesame Seed GangJeong (흰깨 강정)

 

(A). 1½ C   roasted white sesame seeds
       ½ C   pine nuts
 

)((B)  1 C   rice syrup (or starch syrup)
    2 T.S.   sugar 
    1 T.S.   water

(((C) perilla oil 

 
(((D) Decoration:
    jujube
    honey

 

  Make it the same way as black sesame seed GangJeong.

 
 
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3. 견과류 깨 강정 (Sesame Seed with Nuts GangJeong)

(A).볶은 흰깨    ¾ C
    볶은 검정깨    ¾ C
    볶은 호박씨 또는 해바라기씨    ¼ C
       ¼ C

(B) 조청    1 C (또는물엿)
   설탕    2 T.S.  
     1 T.S.

(C) 들기름  


(D) 장식용
   대추       잣
 
 
 
검은깨 강정 만드는 방법으로 똑같이 만든다.




 
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3. 견과류 깨 강정 (Sesame Seed with Nuts GangJeong)

 
(A). ¾ C   roasted white sesame seeds
¾ C    roasted black sesame seeds
¼ C    roasted sun flower seed or pumpkin seeds
¼ C   pine nuts


(B) 1 C   rice syrup (or starch syrup)
   2 T.S.   sugar 
   1 T.S.   water

(C) perilla oil 
 

(D) Decoration :
   jujube
   honey
   pine nuts

 

Make it the same way as black sesame seed GangJeong.

 


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4. 대추 차 (Jujube Tea)






4. 대추 차 (Jujube Tea)

(A).    1 gal
   대추    8
   생강     1 쪽

(B) 

   대추 작게 썰은   

   

 

1.대추는 물에 1시간 동안 불렸다, 칫솔로 깨끗이 닦아

   주고, 깨끗이 헹군 후, 칼집을 약간 내 준다.

   냄비에 물과 대추, 생강을 넣고 중불에서 1 시간 동안

   끓인다.

 

2.대추 끓인 물을 찻잔에 담고꿀을 ½ t.s. 넣고 대추 썰은

   것과 잣을 띄워  놓는다.



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4. Jujube Tea (대추 )        

 

(A).1  gal  water

   8   jujubes

   1 slice - ginger

 

(B) honey

   shredded jujube

   pine nuts

 

 


1.Soak the jujubes In water for 1 hour,

 

2. Brush with a tooth brush and rinse thoroughly with clean

   water then, make small cuts with a knife.

 

3. Pour water in a medium pot, add jujubes and boil it at

   medium heat for 1 hour.

Boil.

...

Simmer.

...

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Retrying...

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Retrying...

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2. Pour jujube boiled hot water into a tea cup and add ½ t.s.

   honey.  Add shredded jujube and pine nuts.

 




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