3/16/2020

 
두부 밥 (Tofu Rice)



두부 밥 (Tofu Rice)


(A).두부    1
   소금  약간  
 
(B) 식용유    1½ C
 
(C) 찬물    6 C
   소금    2 t.s.

 (D)    2 C
   참기름    1 T.S.
   소금    1 t.s.

 (E) 양념장:
   두부 뤼긴 기름    2 T.S.
   고추가루    2 T.S.

 (F) 간장    2 T.S.
   잘게 썬 파    2 T.S.
       1 T.S.

 (G) 다진 양파    3 T.S.
   다진 마늘    1 T.S.
   참기름     1 t.s.
   깨소금    ½ T.S.
   설탕    ½ t.s.

 

1.두부는 정 사각형으로 자른 후.
    두께는 1.5 Cm 로 썰고, 반으로 갈라 삼각형을 만든다
 
2. 전날 자기 전에 종이 타올을 깔고
    두부를 위에  놓고 그 위에 소금을 약간 뿌려 준 후
    밤새 물기를 빼 준다.

3. 아침에 후라이팬에 식용유를 넉넉히 붓고
    두부를 넣고 앞뒤로 노릇하게 튀겨 낸다.
 
4. 튀긴 두부는 바로 꺼내 미리 만들어 놓은 소금물에 담근다.
    그래야 튀긴 두부가 딱딱해 지지  않고 부드러우면서도
    두부에도 밑 간이 밴다.

5. 바로 꺼내어 종이 타올 위에 놓고 물기를 빼 주고
    식혀 준다.

 6. 식은 두부는  두부 중간에 칼집을 내어 유부 초밥 같이
    주머니를 만든다.

 7. 밥은 소금과 참기름을  넣고 잘 섞어 준다.
    두부 속에 잘 들어 가게 한 개 씩 주먹 밥을 만든다.
 
8. 두부 속에  밥을 넣고 양쪽을 살포시 납작하게 눌러준다.

 9. 고추기름: 조그만 팬에 두부 튀긴 기름을 넣고 약간 데워 준다.
    여기에 고추가루를 넣고 중불에서 5분간 볶아 준다.
    작은 볼에 넣고
 
10. 간장 소스: 조그만 팬에  (F) 재료를 넣고 졸이듯이
    5 분간 끓인다.

 11. 9의 고추가루에  10. 의 간장 소스와  (G) 재료를 넣고
    잘 섞어 준다.
    너무 묽지 않게 다대기같이 되직 하게 만든다.

12. 양념장을 밥 위에 얹는다.
    또는 양념장을 따로 놓아 먹을 때 양념장을 얹어서 먹는다.



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Tofu Rice (두부 밥)
 

(A)   1    tofu
    salt - dash  

(B) 1½ C     oil

(C) 6 C   cold water
    2 t.s.   salt

(D) 2 C   cooked rice
    1 T.S.   sesame oil
    1 t.s.   salt

(E) sauce:
    2 T.S.   oil of fried tofu
    2 T.S.   red pepper powder

(F) 2 T.S.   soy sauce
    2 T.S.   chopped green onion
    1 T.S.   water

(G) 3 T.S.   diced onion
    1 T.S.   minced garlic
    1 t.s.   sesame oil
    ½ T.S.   sesame seeds
    ½ t.s.   sugar

 

1.Before sleep, cut tofu into a square and cut it diagonally to
make two large triangles.
 
     Cut the remaining piece into smaller triangles.
     The cut all pieces to a width of 1.25 cm (½ inch) thick.

2. Place a sheet of paper towel on a tray and place tofu on top,
     but only one layer.  (Do not stack the tofu pieces.)
     Sprinkle salt on top of the tofu and let the paper absorb the
     water overnight.

3. When you wake up in the morning, most of the water will be
     drained.
 
     Put oil in a pan, add the tofu slices and heat at medium heat.
     Fry the tofu front and back until golden brown.

4. Prepare before frying tofu:
     Put cold water and salt in a large bowl.
     As soon as the tofu is fried, place it into the bowl of cold salt
     water. (This is to make the texture of tofu soft.)

5. Remove the tofu right away from the water and place it on
     a paper towel to drain the water.

6. Split the fried tofu carefully by the long side and make
     a pocket.

7. Put cooked rice into a large bowl, add sesame oil and salt.
     Mix well and roll into small, golf ball-size balls.
 
8. Insert a rice ball into each tofu pocket evenly and press
     gently to stuff the tofu pocket.

9. Make red pepper oil:
     Put fried tofu oil (from Step # 3) into a small pot and heat it.
     Add red pepper powder and stir for 5 minutes at medium
     Heat and pour into a small bowl.

10. Soy sauce mixture:
     Put soy sauce into a small pan.  Add ingredients (F),
     then stir and cook at medium heat for 5 minutes.

11. Add soy sauce mixture (from Step #10) to bowl of red pepper oil
     (from Step #9) and add ingredients (G).
     Mix together well to make tofu sauce.

12. Put ½ T.S. of the tofu sauce on the stuffed tofu and serve it
     or serve the sauce separately so that each person can add the
     sauce themselves.


From TV,김수미



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