9/26/2019

 

장어 덮밥 (Unagi / Eel Don / )
일식 (Japanese Cuisine)                        2인분
 
 
 
 
 
장어 덮밥 (Unagi Don / )
일식 (Japanese Cuisine)                           2인분





 
(A).밥짖기: 2 C - 너무 질지 않게 한다
     밥을 지을때,
     일본 기본 육수 1 C,  
     다시마 2 조각,
     정종 1 T.S.을 넣고 밥을 짓는다.
 
(B) 얼린 장어 (Frozen)  1 봉지(=1 마리) / eel
     사께 (Sake)  또는 정종  1 T.S.
     산초가루 (=sansho powder - 약간
     생강채 - 약간

 
 
장어 소스 / Unagi Sauce (4 인분):  나머지는 두었다가 쓴다.
미린 (=맛술) ¼ C
사께(sake)  또는 정종 2 T.S.
설탕 2½ T.S,
간장 1/2 C

미린과 정종을 같이 섞어 끓인다
여기에 설탕을 넣고 설탕이 녹으면

여기에 간장을 넣고 불을 중불로 줄여 15분간 되직 할때
까지 더 끓인 후 식혀 둔다. 



장어 굽기: How to cook eel (Kanto style Cooking)
1.오븐은  550°F (287°C) / (Broil)로 예열을 해 준다.

2. 넓은 쟁반에 장어를 등쪽을 밑으로 놓고 끓는 물을
    위에  부어 준후 장어는 곧바로 꺼내고 종이 타올로
    싸서 살살 두드려 주며 물기를 제거 해 준다.
 
3. 알루미늄 호일에 약간의 식용유를 발라주고 또는
    스프레어를 써도 된다.
    호일위에 징어는 등쪽을 밑으로 하고, 사께 1 T.S.
    장어 위에 골고루 뿌려 준다
 
    호일을 위까지 잘 말아 주고, 뜨거운 물이 담긴 팬
    위에, 받침대(Rack)올려 놓은후, 그위에 호일을 놓고
    오븐에 넣는다.
    오븐은 그릴로해서 (Broil) 오븐 중간에(Middle Rack)
    넣어 3넣어 준다.
 
4. 오븐에서 꺼내어 호일을 열고 장어 소스를 발라 주고,
    1 더 오븐에 넣어 준다.   
    1분 후 다시 장어 소스를 발라 주고 오븐에
    1 간 넣고 타기 쉬우니, 주의해서 지켜 본다
 
5. 장어는 꺼내어 4 등분 한다.

6. 밥 공기에다 따뜻한 밥을 푸고, 밥 위에 ½ T.S. 장어
    소스를 부러쉬로 살살 뿌려 준다.
    장어를 밥위에 얹고, 장어 소스를 1/2 T.S. 위에 뿌려 준다.
 
7. 산초 가루 약간, 잛게 채친 생강을 올려 놓고 내 놓는다.
 
 
Unagi Don / 鰻丼 (장어 덮밥)
Japanese Cuisine (일식)                   - 2 Servings -

 (A).2 C  cooked rice – Don’t Make rice too soggy.
     When you make rice add:  
    1 C  Japanese basic soup stock,
     2    pieces kelp (=Gombu)
      2 T.S.   sage.
(B) 1 package  frozen unagi (=1 unagi) / eel
     1 T.S   sake  or Korean rice wine.
     sansho powder - dash
     shredded very thin ginger - dash

 
Unagi Sauce (4 Servings):  
save leftover and use for another time.
¼ C     mirin
2 T.S.    sake or Korean rice wine
2½ T.S.  sugar
1/2 C    soy sauce

1.Mix mirin and sage  into a small pot and boil.
2. Add sugar and when sugar melted,
3. Add soy sauce  and reduce heat to medium heat
    and boil it for 15 minutes.  Let it cool.
How to cook eel: 장어 굽기 (Kanto style Cooking)
 
1.Preheat oven to broil.  (550°F/ 287°C)
 
 
2. Put the eel  on a tray with back side of the eel down
    and pour boiling hot water over eel.
    Take the eel out immediately and put it on top of
    paper towel.
     Wipe out gently and dry it with the paper towel.

 
3. Place foil and apply oil or oil spray on the foil.
    Put eel on the foil back side of eel down, and
    sprinkle 1 T.S. sage on the eel.
    Fold foil and cover the eel.
    Pour boiling hot water into a deep square pan and
    place the wire rack on top.
     Place foiled eel on top of wire rack and put it in the oven.
    Cook 3 minutes at broil.

 
4. Open the oven door and open the top part of the foil.
    Apply the eel sauce with brush and cook for 1 minute.
    Open the oven door,
    Apply eel sauce again with brush and cook for 1 minute.
    It is very easy to burn, so watch it carefully.

 
5.Remove the eel from oven and cut it into 4 pieces.
 
6. Scoop rice into a bowl, and sprinkle ½ T.S. eel sauce
    with brush on the rice.
    Put eel on the rice bowl and sprinkle ½ T.S. eel sauce
    on top again.
 
7. Sprinkle dash of sansho powder on top of the eel.  
    




 
 






 





 
 
 
 
 



























 
 
 






  




 

 
 






 
 


 

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