11/11/2007

콩나물 [Kong Na Mul] Bean Sprouts /Korean Palace Cuisine /궁중요리

콩나물  / Bean Sprouts [Kong Na Mul]
Korean Palace Cuisine /궁중요리




콩나물 / Bean Sprouts [Kong Na Mul]
Korean Palace Cuisine /궁중요리


                                                         - 별나라 -

콩나물 200g
물 3 큰술

파 1개-다진다
다진마늘 1작은술
참기름 1큰술
깨소금 1/2 작은술
소금 - 약간
다시가루 - 아주 약간


1. 콩나물은 뿌리를 떼고, 깨끗이 씻어준다.
2. 냄비에 물3큰술과 소금 약간 넣고,
콩나물을 넣은후 뚜껑을 닫고 삶아준다.( 7-8분정도)- 중간에 뚜껑을 열으면 콩나물의 비린내가 난다.3. 다 삶아진 콩나물은 물기를 모두 딸아 버린다.
4. 여기에 소금 간을 한 후, 다진 마늘, 다진 파, 깨소금, 참기름,
다시가루를 넣고 버무려 준다.
(Optional:고추가루를 넣어도 됨.)
5. 그릇에 담고, 실고추, 통깨를 맨 위에 뿌려 준다.

(궁중요리: 고추가루를 넣지 않는다.
통깨 대신 잣을 다져서 위에 뿌려준다. )

Bean Sprouts (콩나물 ) [Kong Na Mul]
Korean Palace Cuisine /궁중요리)


                                                  -  Beolnara -

1 pkg bean sprouts
3 T.S. water

1 green onion-chopped
1 T.S. mashed garlic
1 T.S. sesame oil
½ t.s. sesame seeds
salt - dash
dashi powder - dash


1. Remove part of the root of the bean sprouts, wash well
and drain it well
2. Put bean sprouts, water and dash of salt into a pot,
cover it and cook for 7-8 minutes.
(If you open the lid in middle of cooking, the taste will be reined.)
3. Drain all water.
4. Add salt, garlic, green onion, sesame seeds, sesame oil,
dashi powder and mix well.
(Optional:You may add red pepper powder.)
5. Place into the serving dish, and sprinkled sesame seeds, and
shredded red pepper on top.

(Palace Cuisine: You don’t put it red pepper powder.

Sprinkled chopped pine nuts instead of sesame seeds.)





















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