11/13/2007

낙지 파강회(Cooked Octopus with Green onion Roll )Korean Palace Cuisine/궁중요리

낙지 파강회 [Nak Ji Pa Gang Hoe]
Cooked Octopus with Green onion Roll
(궁중요리 / Korean Palace Cuisine)







낙지 파강회 [Nak Ji Pa Gang Hoe]
Cooked Octopus with Green onion Roll
(궁중요리 / Korean Palace Cuisine)

                                                
(A) 파강회

쪽파   400g
소금   약간
잣   ¼컵
실고추   1 큰술

가는 실파를 골라 깨끗이 다듬어 씻는다.
끓는 물에 소금을 약간 넣고 파의 하얀 부분부터 집어 넣어 2분간 데친후 푸른부분을 모두 넣어 2분간 더 데친다.

(냄비 뚜껑을 열고 데친다).
찬물에 헹궈 건져 물기를 뺀다.

데친 파는 서너 가닥을 잡고 그위에
실고추를 3 ~ 4가닥 놓고, 잣 3-4개를 그위에 넣고
4Cm 길이로 접은후 가운데를 돌돌 말아준다.

(B) 낙지회

낙지   3 마리
물   2 큰술
밀가루   1/4컵

낙지는 내장을 빼고, 물, 밀가루를 넣고 같이 주물러
낙지의 빨판 속의 뻘과 이물질을 제거한다.
물로 씻어 낸다.
낙지는 5 Cm정도의 크기로 자른다.
(소금을 넣고 낙지를 씻으면 질겨진다. )

끓는 물에 소금을 약간 넣고 재빨리 데쳐낸다.


접시에 파강회를 가지런히 돌려 담고,

낙지회를 같이 담아 내어 놓는다.
초고추장은 따로 작은 그릇에 담아낸다.

(C) 초고추장

고추장   1컵
식초   2큰술
7-up   2큰술 (설탕 또는사이다)
꿀   2 작은술

고추장, 식초, , 7-up을 같이 섞어 놓음.





Cooked Octopus with Green onion Roll
낙지 파강회
[Nak Ji Pa Gang Hoe]
(궁중요리 / Korean Palace Cuisine)

                                            

(A) Green onion Roll (파강회)[Pa-Gang-Hoe]

3 bunches thin green onions
salt - dash
¼ C pine nuts
1 T.S. thinly shredded dried red pepper

Clean green onions.
Boil water in large pot and add salt.
Put white part of green onions into boiling water for 2 minutes then
Put rest of green part of onions and cook 2 minutes more.
Do not cover the pot.
Drain the green onions and put into a bowl of cold water then drain again.

Pick out 2 of the cooked green onions and
Put 3~4 shredded red pepper on top of green onion
with 3~4 pine nuts.
Fold green onion 2 inches in length and tie in the middle.



(B) Cooked Octopus (낙지회) [Nak-Ji-Hoe]
3 octopuses (Cut 2½ inch in length)
2 T.S. water
1/4 C flour


Remove internal organs of octopus head.
Put octopus, water, flour into a bowl and mix well by hand,
Rinse out with water.
Cut the octopus into 2½ inch length.
(If you clean and wash the octopus with salt,
the octopus texture will be very tough.)


Boil the water in medium size pot and add salt.
When water starts to boil, put octopus into boiling water and cook 1 minute and drain it right away.

Place green onion rolls on the dish and add cooked octopus on middle of the dish.
Serve with hot sauce.


(C) Vinegar Hot Sauce(초고추장)[Cho-Go-Choo-Jang]


1 C red pepper paste
2 T.S. vinegar
2 T.S. 7 up (or sugar)
2 t.s. honey

Mix the ingredients well,
and serve with cooked octopus and green onion rolls.






























































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