12/03/2007

궁중 떡볶이(Seasoned Rice Cake of Palace Style) Korean Palace Cuisine / 궁중요리

궁중 떡볶이(Seasoned Rice Cake of Palace Style)
[Goong Joong Dduck Bbock Ggee]
Original Korean Palace Cuisine / 정통 궁중요리





궁중 떡볶이(Seasoned Rice Cake of Palace Style)
[Goong Joong Dduck Bbock Ggee]
Korean Palace Cuisine / 궁중요리
   

                                                             - 4 인분 -
                                                              



(A) 쇠고기 1컵

표고 버섯   4개 (물에 불린후 채썰어 물기를 꼭 짠다.)

(B) 간장   2 큰술
     마늘다진것   2작은술
     참기름   1 작은술
     파 1개 - 다진것
     깨소금   1 작은술
     설탕   2 작은술(또는 꿀 2 작은술)
     후추   아주 약간
     와인   1 큰술 (또는 정종)

(C) 오이 2개
     소금    1 작은 술
     당근    1개
     소금    1 작은술
    가는 흰떡   2컵
    양파 작은 것    1개
    식용류    1큰술.
    소금   약간
    후추   약간
    깨소금   1 작은술
    참기름   1 작은술.

(D)잣가루   ½ 큰술



1. 쇠고기 썬것과 표고버섯은 (B)로 따로 따로 불고기

    양념을 한다
    오이는 1 x 1 x 4Cm 크기로 잘라 소금에 30분 정도

    절인후, 물에 살짝 헹구어 (쩔대로 짜지를 않음)
    그냥 건져내어, 물기를 뺀다.

    당근은 1 x 1 x 4Cm 크기로 잘라 끓는 소금물(물+소금

    1 작은술)에  넣고 2분간 끓여 내어, 살짝 익힌 후,
    건져낸다.
    흰떡은 4 Cm 로 잘라
    뜨거운 물에 넣고 끓이다가,
    떡이 물에 떠오르면 건져서 찬물에 헹궈낸다.

2. 고기를 센불에 볶고 고기가 익으면
    불은 중불로 줄이고,
    표고버섯을 넣고 5분간 더 같이 볶는다
    여기에 흰떡을 넣고 2분간 같이 볶은 후에
    옆에다 놓아 둔다.

3. 양파는 4 Cm 길이로 채 쳐서 기름을 넣고 볶는다
    여기에 오이, 당근을 넣고 같이 볶다가,
    소금, 후추, 깨소금, 참기름을 넣고 같이 볶아낸다.
    여기에 볶은 흰떡을 넣고 같이 볶는다.

4. 그릇에 담고 위에 잣가루를 뿌려 낸다.



Seasoned Rice Cake of Palace Style (궁중 떡볶이)
[Goong Joong Dduck Bbock Ggee]
Korean Palace Cuisine / 궁중요리


                                                               - Makes 4 Servings -
                                                                            
(A) 1 C   beef
    4   shitake mushrooms
    (soak in water and slice thin; then squeeze it)

(B) 2 T.S.   soy sauce
    2 t.s.   mashed garlic
    1 t.s.   sesame oil
    1   green onion - chopped
    1   t.s.   sesame seeds
    2 t.s.   sugar ( or 2 t.s. honey)
    pepper – dash
    1 T.S.   wine (or Korean rice wine)

(C) 2 cucumbers
    1 t.s.   salt
    1  carrot
    1 t.s.   salt
    3 C   thin long rice cakes
    1   small onion
    1 T.S.   oil
    salt – dash
    pepper- dash
    1 t.s.   sesame seeds
    1 t.s.   sesame oil

(D) ½ T.S.   chopped pine nuts



Marinate chopped beef and shitake mushrooms
with (B) ingredients separately.

Cut the cucumber in ½ x ½ x 1 ¾ inch lengths
and sprinkle salt on cucumbers.
Then toss them, and let it sit for 30 minutes.
Rinse with water quickly and drain it only. (Do not squeeze it.)

Cut the carrots in ½ x ½ x 1 ¾ inch lengths.
Pour carrots into boiling salt water
and cook for 1 minute; then drain it.

Cut the rice cake into 1 ¾ inch lengths.
Pour rice cakes into boiling water,
then when rice cake rise on the top of the boiling water,
put rice cakes into cold water and drain it.

Stir-fry the beef in high heat
and when beef is cooked turn down heat.
Then add shitake mushrooms and cook for 5 minutes more.

Then add rice cake and cook for 2 more minutes, then put it aside.

Shred the onions into 1 ¾ inch lengths.
Pour onion and 1 T.S. oil into a pan and fry it.
Add cucumber, carrot and stir- fry it.
Then add salt, pepper, sesame seeds, sesame oil and stir-fry it.
Then add rice cake mixtures and stir-fry for 2 minutes more.

Place into the serving bowl
and sprinkle chopped pine nuts on top of it.




































댓글 없음:

댓글 쓰기