12/10/2007

콩자반 (Boiled and Seasoned Black Bean)궁중요리

콩자반 (Boiled and Seasoned Black Bean)
[Kong-Ja-Ban]
(궁중요리)






콩자반 (Boiled and Seasoned Black Bean) 궁중요리

[Kong-Ja-Ban]

- 별나라 –

(A) 검은콩 3컵
물 6 컵

(B) 간장 ¾ 컵
설탕 ½ 컵 ( 누런 설탕이 더욱 좋다)
물엿 ½ 컵


콩을 깨끗이 씼은후(콩은 불리지 않음)
콩의 2배(6컵)의
물을 냄비에 붓고 콩을 넣고
중불에서 45분간 삶는다.

처음 5분간은 센 불로 하면서
거품은 걷어 낸다.
그리곤 불을 줄여 중불로 한다
약간 서걱 거릴때 까지만 삶는다.

물은 콩이 겨우 잠길정도로 남는다.
(물이 많으면 따라버림 또는 콩은 건져내고
물을 센불로 끓여 물기를 줄인다)


여기에
간장, 설탕, 물엿을 넣고 맨처음엔 센불로 졸이고 5분후 부터는
중불로 20분간 더 끓임.

가끔 저어준다.



Boiled and Seasoned Black Bean

(콩자반) [Kong-Ja-Ban] (Palace Cuisine)


- Beol Na Ra –

(A) 3C black beans
6 C water ( double amount of black beans)

(B) ¾ C soy sauce
½ C sugar (brown sugar is better)
½ C corn (starch) syrup

Wash black beans.
(Do not soak black beans in the water.)
Pour black beans and water into a large pot.
Boil it with high heat first for 5 minutes.
When it starts to boil, remove bubbles,
then turn down to medium heat and cook 45 minutes.

Water level should be same height with beans.
If too much water is left, drain some.

Add soy sauce, sugar, corn syrup and boil it with high heat for 5 minutes.
Reduce to medium heat cook for 20 minutes.
Stir a few times while cooking.











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