6/02/2020


콩나물 북어국 (Soybean Sprouts and  Dried Pollack Soup)
한식 궁중요리 (Korean Palace Cuisine)






콩나물 북어국 (Soybean Sprouts and  Dried Pollack Soup)
한식 궁중요리 (Korean Palace Cuisine)



(A).북어    1 C  (=물에 불린 것 1½ C)
   참기름    1½ T.S.


(B) 멸치 육수    9 C


(C) 다진 마늘    ½ T.S.
   국간장    1 t.s.
   천일염    ½ t.s.
   새우젓    1 t.s.
   청양고추    1 - 어슷 썬다.


(D) 계란    2
   파 어슷 썬 것     C





1.북어를 1 C 정도의 물을 붓고 잘 섞어 주면서, 1 분 후에
   물을 따라 버린다.
   북어는 2 인치(=5cm) 크기로 찢어 준 후, 물기를 꼭 짜
   버린다.


2.냄비에 참기름을 넣고 북어를 넣고, 5분간 중불에서 볶아 준다.


3. 멸치 육수를 붓고 뚜껑을 닫고 5분간 끓여 준다.


4. (C) 재료를 냄비에 넣고 2 분간 끓인다.


5. 콩나물은 꼬리를 떼고, 다듬어 깨끗이 씻어 채에 받친
   콩나물을 넣고 뚜껑을 닫고 3 분간 끓인다.


6. 계란은 그릇에 곱게 풀어 주고, 어슷 썬 파를 계란을 푼 것에
   넣고 잘 섞어 주고, 이것을 끓고 있는 냄비 위에 뿌려 주고,
   절대로 젓지 않는다.





                              *************



Soybean Sprouts and  Dried Pollack Soup (콩나물 북어국)

Korean Palace Cuisine (한식 궁중요리)


(A). 1 C  dry pollack (=soak in water 1½ C)
   1½ T.S.   sesame oil

(B) 9 C   anchovy soup stock

(C) ½ T.S.   minced garlic
   1 t.s.   light soy sauce
   ½ t.s.   sea salt
   1 t.s.   pickled baby shrimps
   1    green pepper- cut thinly diagonally

(D) 4 C    soybean sprouts

(E) 2   eggs
   ⅔ C   green onion – slice diagonally




1.Pour 1 C of water into dried shredded pollack and mix well.
   Then after 1minute drain it and squeeze the water out.
   Cut pollack into 2 inch (=5 cm) long pieces.

2.Put sesame oil in a pot, add pollack and stir fry for 5 minutes
   at medium heat.

3. Add anchovy soup stock and cover, then cook for 5 minutes.

4. Add ingredients (C) and boil it for 2 minutes.

5. Cut off soybean sprout roots, wash and drain it.
   Add soybean sprouts, cover and boil for 3 minutes.

6. Crack eggs and beat them well in a bowl.
   Add sliced green onions and mix well.
   Sprinkle this mixtures on top of the  boiling soup,
   but do not stir.
   Cover and boil for 1 minute and let the foam rise..



                              *************






































   


                             *************






댓글 없음:

댓글 쓰기