3/02/2012

배추 속대 장과 (Korean Cabbage Soy Sauce Kim Chi) Original Korean Palace Cuisine


배추 속대 장과 
(Korean Cabbage Soy Sauce Kim Chi)
(궁중 김치=간장김치=배추 간장 장아찌 김치)
[Bae Chu Sok Dae Jang Kwa]
정통 궁중요리 / Original Korean Palace Cuisine







배추 속대 장과 
(Korean Cabbage Soy Sauce Kim Chi)
(궁중 김치=간장김치=배추 간장 장아찌 김치)
[Bae Chu Sok Dae Jang Kwa]
정통 궁중요리 / Original Korean Palace Cuisine



                                                                                      


(A). 배추 꼬갱이만   2
바다 소금      1/3 C

(B) 간장소스:
간장     1 C
설탕      1/4  C
마늘      5
생강     3
     1 C
정종     2 T.S.
마른 빨간 통고추   5- 반으로 가른다
양파 작은    1  -  4으로 잘라 넣음

(C) 생강    2
통마늘     4
마른 빨간 통고추     3
     2 T.S. – 썬다
   1 T.S.
(optional: 1/2 채썬다)

     


1.  배추는 꼬갱이로만 하나씩 뜯어 소금에 3시간 이상  
    절였다가 물에 2 헹군후 물기를 빼주고, 먹기 좋은
    크기로 찢어 준다.

2. 볕에 배추를 아삭아삭 히는 맛이 있을 정도로,
    꼬득 꼬득 할때 까지 말린다. (말리는 기계에 넣고
    말려도 된다)

3. 간장 소스 재료(B) 넣고 넣고 같이 30 분간 끓인후,
    건더기는 건져 버리고  식힌다.

4. 배추는 병에 담고 생강, 통마늘, 마른 빨간 통고추,
    밤, 잣을 같이 넣고, 위에 간장 소스를 부어줌
     2-3 이내로  먹을 것이면 배를 넣지만 오래 두고
    먹을땐 배를 넣지 않는다.

5. 오래 두고 먹을 것은 20 후에 간장을 건져 내어,  
    간장만 20분간 끓이며, 거품은 걷어 내고, 식혀
    다시 부어  주면 된다.

무우 간장 장아찌(Radish Soy Sauce Kimchi 만들기:

배추대신 무우로 같은 방법으로 만든다.
무우는 4각형으로 막대 썰기를 하고
소금에 절여 1시간 후에 물로 씻어 찌준 다음
병에다 담고,생강, 통마늘, 마른 빨간 통고추, , 잣을 같이 넣고, 위에 간장 소스를 부어줌



배추 속대 장과 
(Korean Cabbage Soy Sauce Kim Chi)
(궁중 김치=간장김치=배추 간장 장아찌 김치)
[Bae Chu Sok Dae Jang Kwa]
정통 궁중요리 / Original Korean Palace Cuisine

 

(A). 2   cabbages yellow inside part of cabbage only
      1/3 C    sea salt

(B)  soy sauce mixture:
     1  C   soy sauce
      1/4 C    sugar
     5    cloves of garlic
     3   slices ginger
     1 C   water
     2  T.S.    Jung Jong (Korean Rice Wine)
     5   dried red peppers - cut in half
     1   small onion - cut into quarter

(C) 2     sliced ginger
     4     cloves of garlic
     3     dried red peppers
     2  T.S.    chestnuts – shredded
     1  T.S.     pine nuts
     (optional:  1/2 apple pear - shredded)




1. Cut cabbage into quarters.
    Wash  and drain them.
    Use only inside yellow part only.
    Sprinkle sea salt evenly, let it sit over 3 hours and 
    flip several times.
    Rinse cabbages twice in water and drain it.
    Cut cabbage leaves into medium size.

2. Dry the cabbages in the sun or a dry machine until
     crispy but wet texture.

3. Pour soy sauce mixture ingredients in a medium pot
     and  boil it for 30 minutes.
     Strain the sauce and let it cool.

4. Put half dried cabbages in a large bottle.
     Add ginger, garlic, red peppers, chestnut and pine
     nuts, add soy sauce mixture.

5. If you like to eat and will finish it in 2-3 days, you
     may add apple pear.
     But if you like to eat this in long period time, do
     not add apple pear.

     After 20 days later, you have to strain the  soy
     sauce mixture, pour mixture in a medium pot
     and boil it for 20 minutes and remove the grimes.
     And let it cool and pour back into the cabbage jar.






Radish Soy Sauce Kimchi(무우 간장 장아찌):

It is almost same way to make with cabbage soy sauce kimchi.
Cut radishes into 1/2 X 1/2 X 2 1/2 inches long pieces.
Add sea salt and toss well.
Let it sit for 1 hour and rinse with water and squeeze well to remove some water.

Put radishes in a large bottle,
Add ginger, garlics, red peppers, chestnut and pine nuts,
Add soy sauce mixture.


***배추 속대 장괴는 궁중요리로 자주 만들어지던 음식
이었지만 지금은 알려져 있지도 않지만, 조리법도  
거의 제대로 알려져 있지도 않다.



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