블랙빈 소스와 조개
(Clams in Black Bean Sauce)
(중식) Chinese Cuisine
(A). 조개 3 C
소금 1 T.S.
물 5 C
(B). 식용유 2 T.S.
다진 마늘 1 T.S.
채친 생강 1 t.s.
다진 파 2 T.S.
블랙 빈 소스(=소금에 절인 검은콩) 2 T.S.
(C) 조개 육수 (또는 물 또는 닭 육수) 1 C
간장 1 t.s.
오이스터 소스 2 T.S.
와인 2 T.S.
설탕 1/2 t.s.
(D) 녹말가루 2 T.S.
물 2 T.S.
같이 섞어 놓는다.
같이 섞어 놓는다.
(E) 다진 파 1 T.S.- 초록색 부분만 쓴다.
1..블랙빈 소스는 물에 3시간 이상(밤새) 담가둔다.
블랙빈 소스는 물에 잘 헹군후 채에 받쳐 물기를 빼고,
잘 으깬후 옆에 놓아 둔다.
2. 조개는 깨끗이 씻은후 소금물에 1시간 이상 담가 두어
해감시킨다.
음식을 만들기 바로 전에 채에 받쳐 물기를 뺀다.
3. 커다란 냄비나 웍에 기름을 두루고, 마늘,생강, 파,
블랙빈 소스를 넣고 1분간 볶는다..
4. 여기에 조개를 넣고 센불에서 5분간 볶는다.
여기에 조개 육수, 간장, 오이스터 소스, 흰색 와인, 설탕을
넣고 잘 섞어준후 뚜껑을 덮고 중불에서 10분간 끓인다.
여기에 녹말가루를 물에 풀은것을 붓고 같이 섞어, 소스가
진해 질때까지 잘 저어 준다.
진해 질때까지 잘 저어 준다.
6. 접시에 소라를 얹고 다진 파를 위에 얹어 내 놓는다.
Clam in Black Bean Sauce
(A). 3 C clams
5 C water
1 T.S. salt
(B). 2 T.S. oil
1 T.S. garlic - minced
1 t.s. ginger - shred thin
2 T.S. green onion - chopped
2 T.S. black beans (=preserved black bean in
salt) - mashed
(C) 1 C clam stock (or chicken stock or water)
1 t.s. soy sauce
2 T.S. oyster sauce
2 T.S. white wine
1/2 t.s. sugar
(D) 2 T.S. corn starch
2 T.S. water
Mix together.
Mash black beans well and put aside.
2. Brush and clean each clams.
Put clams into cold salt water for about 1 hour to let dirt
3. Put oil in a wok or wide frying pan; add garlic,
ginger, green onion and black beans.
Stir-fry for 1 minute more.
and sugar, and stir.
Cover and cook for 10 minute under medium heat.
Add corn starch water (D), and stir well until the sauce
is thick.
5. Place clams on dish and add chopped green onions
on top for garnish
Clam in Black Bean Sauce
(블랙빈 소스와 조개)
(중식) Chinese Cuisine
5 C water
1 T.S. salt
(B). 2 T.S. oil
1 T.S. garlic - minced
1 t.s. ginger - shred thin
2 T.S. green onion - chopped
2 T.S. black beans (=preserved black bean in
salt) - mashed
(C) 1 C clam stock (or chicken stock or water)
1 t.s. soy sauce
2 T.S. oyster sauce
2 T.S. white wine
1/2 t.s. sugar
(D) 2 T.S. corn starch
2 T.S. water
Mix together.
(E) 1 T.S. green onion - chopped
1.Soak black beans in water for 3 hours to overnight.
Rinse black bean in clean water several times and drain it.Mash black beans well and put aside.
2. Brush and clean each clams.
Put clams into cold salt water for about 1 hour to let dirt
and sands out from clams.
When ready to use, drain the water
3. Put oil in a wok or wide frying pan; add garlic,
ginger, green onion and black beans.
Stir-fry for 1 minute more.
4. Add the clams and stir fry for 3 minute under high heat.
Add clam stock, soy sauce, oyster sauce, white wine and sugar, and stir.
Cover and cook for 10 minute under medium heat.
Add corn starch water (D), and stir well until the sauce
is thick.
5. Place clams on dish and add chopped green onions
on top for garnish
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