10/14/2007

모리소바 (Morisoba)

모리 소바 (Morisoba)
(=Buckwheat Noodle, / 盛蕎麥 / 메밀국수)








 
 
 
 














모리 소바 (Morisoba)
(=Buckwheat Noodle, / 盛蕎麥 / 메밀국수)


                                                                        - 별나라 -


메밀국수 3인분(300g) -1 pkg

김1장,


Soba Tsuyu (=소바쯔유, =소바 간장소스) 1컵

무즙200g

파 1단- 잘게 썬다

와사비 –약간(Option)



먼저  Soya (소야=Dipping Sauce)를 만든다..

소바쯔유(=소바 간장소스)에 무즙을 섞고,

파, 와사비 약간을 섞으면 된다.


(무즙을 만들때에는  강판에 갈아서 써도 되고,
키스믹스에  무우를 조그맣게 잘라 넣고 간장 소스를 2큰술 정도 넣어 곱게 갈은 후에,

나머지 간장 소스를 섞으면 더욱 빠르게 만들 수 있다)



만드는법:


물을 끓으면 메밀국수를  넣고 4-5분간 삶아낸다.

삶은 국수는 찬물에 헹군후, 얼음물에 넣고 잘 씻어야 쫄깃쫄깃한 맛을 더욱 즐길 수 있다.
물기가 잘 빠지는 그릇에 담아 물기를 뺀다.
메밀국수를 그릇에 담고
위에 김을 얹어, 만들어 놓은 소스와 같이 내 놓는다।


먹을때에는 국수를 소스 국물에 잠시 담갔다 건져 먹는다.



***음식점엘 가면 소바를 다 먹으면 소바유(=Soba-Yu,=소바 삶은물)이 나오는데
이 소바유를 소야(=소바 Dipping Sauce)에 부어서 마시면 된다.



Soba Tsuyu (=소바쯔유) 만드는 방법들:

방법 1:
Soba Tsuyu (이미 만들어 놓은것)-가장 쉽고 빠른 방법임.



방법 2:일본식 소스 만들기:

가다랭이국물1컵,
간장3큰술,
미린1큰술,
설탕1큰술

카츠오다시(끓는물+가다랑이포를 넣고 끓인후 가다랭어는 건져 버리고)와
간장,미린을 3:1의 비율로 냄비에 넣고
설탕을 조금 넣고 끓여 식혀서 소스로 씀
방법3:한국식 소스 만들기:
멸치 5개,
다시마 1쪽
무우100g
물 4컵

간장3큰술,
맛술 1큰술
청주2큰술,
설탕1큰술

멸치+다시마+무 +찬물 을같이 넣어 30분간 끓인후
(너무 오래 끓이면 쓴맛이 난다) –건더기는 건져 버림.

여기에 간장, 맛술, 청주, 설탕을 넣고 한번 더 끓여냄.
소스는 냉장고에 넣어 차갑게 해둔다.


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Morisoba(모리 소바)
(=Buckwheat Noodle, / 盛蕎麥 / 메밀국수)
                                                   - 3 servings
                                                            - Beol Na Ra -

10.5 oz -1 pkg buckwheat noodle
1 sheet nori seaweed

1C Soba Tsuyu
8oz grated radish
1 green onion- chopped
wasabi –little(Optional)


Make Soya (=Dipping Sauce) first.
Put Soba Tsuyu, grated radish, copped green onion into small bowl
and mix well.
When you make grated radish, you may use Kiss mix.(grounder:
Put small cut radishes and 2 T.S. of Soba Tsuyu and grind well.
/this way is little faster)
Then add remain Soba Tsuyu and chopped green onion and mix well.
You may add wasabi. (optional)

Put soba into boiling water and cook 4-5 minutes.
Rinse cooked noodles with cold water
and rinse with ice water again. (It makes chewy texture of noodles.)
Drain it well.

Place noodle on soba dish and add nori seaweed crumbs on top of noodle and serve with Soya (=dipping sauce).
How to eat: dip the noodle into Soya and eat.


**The water used to boil the noodles (=Soba-yu) is often added to the remaining Soya and drunken at the end of the meal.





Make Soba Tsuyu :

Style 1: The Easy and fast way to make.
Use ready made, 1 C. of Soba Tsuyu / Noodle Soup Base Sauce (=Soba dipping sauce)
Style 2:Japanese Style Soba Tsuyu (Traditional way):

1C katsuobushi stock
3 C soy sauce
1C mirin
1 T.S sugar

Add katsuobushi into boiling water and drained after 5 minute.
Add soy sauce and mirin proportion 3:1.
Add sugar and boiled again 1 more minute
Store in the refrigerator and to keep it cool.
Style 3:Korean Style Soba Tsuyu:
(A) 5 dried anchovy
1 piece (5” x 5”) tangle seaweed
5 oz radish
4C cold water

(B) 1 C dried anchovy stock
3T.S. soy sauce
1T.S. Mi Rim (=mart sool)
2T.S. clear rice wine (=Chung Joo)
1T.S. sugar

Put dried anchovy, tangle seaweed, radish, cold water into a pot and boil for 30 minutes. (If you boil it too long, taste will be bitter.)
Then drain it.
Add soy sauce, Mi Rim, clear rice wine, sugar and boil it again for 1minute.
Store in the refrigerator and to keep it cool.
***Soba noodles are native Japanese noodles made of buckwheat and wheat flour.

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