잡채 [Jap Chae] (궁중요리 )(Stir-Fried Mixed Vegetable with Noddle)
재료 (1)
시금치:
(A) 시금치 ½ 단,
소금 약간(시금치 데칠때),
(B) 소금 ¼ 작은술
다진 파 1큰술
다진 마늘 ½ 작은술
참기름 1 작은술
깨소금 1 작은술
시금치는 다듬어서 깨끗하게 씻어 건진다.
냄비에 물을 넉넉히 붓고 끓으면 소금을 조금 넣은 후,
손질한 시금치를 넣어 뚜껑을 연 채로 넣자마자 건져,
파랗게 데친다.
데친 시금치는 바로 찬물에 헹구어 건져서 물기를 눌러 짠 후,
물기를 짠 시금치를 그릇에 담고 양념 (B)를 넣어 무친다.
재료 (2)
송이버섯 4개
목이버섯 ¼ 컵
송이 버섯은 물에 담가 불려 채썰어 꼭 짠다.
목이 버섯은 물에 담가 불려 깨끗이 다듬는다.
재료 (3)
불고기 양념:
소고기 1컵
간장 2 큰술
다진 파 ½큰술
다진 마늘 1큰술(불고기 양념 할때 보다 조금 더 넣는다)
참기름 1작은술
설탕 ½작은술
후춧가루 약간
깨소금 1 작은술
소고기는 위의 양념을 넣고 버무린후 채 썬다.
쇠고기를 펜에 볶는다.
여기에 버섯 재료 (2)를 넣고 같이 볶아 낸다.
재료 (4)
양파 1개 –채썬다
당근 ½개 –채썬다
피망 1개 –채 썬다
기름 1 큰술
소금 약간
후추 약간
깨소금 약간
펜에 기름을 두르고, 양파를 먼저 볶고, 당근 피망을 넣고 같이 볶는다.
소금, 후추, 깨소금으로 간을 한다.
여기에 재료(1)에서 만든 시금치를 넣고 한번 더 볶아 낸다.
재료 (5)
당면:
(A) 당면 1 봉 (고구마 당면이 맛있다)
기름 1 큰술
참기름 2 큰술
(B) 간장 3큰술
소금 약간
후추가루 약간
당면은 끓는 물에 데친 후, 건져 내고,
당면을 크게 자른 후,
펜에 기름을 두르고 삶은 당면을 볶고 참기름을 넣고 볶는다.
커다란 그릇에 모든 재료로 만든 음식을 담고,
여기에 간장, 소금, 후추, 깨소금으로 간 한다.
같이 골고루 버무려 준다.
재료 (6)
달걀 1개
달걀은 황 백으로 따로 갈라, 지단을 부쳐 채 썰은 후,
잡채 위에 장식한다.
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Stir-Fried Mixed Vegetable with Noodle
[Jap Chae] 잡채 (Palace Cuisine)
Ingredients (1)
Spinach:
(A) ½ bunch of spinach
dash of salt (for blanched spinach)
(B) ¼ t.s. Salt
1T.S. green onion-chopped
½ t.s. garlic-mashed
1 t.s. sesame oil
1 t.s. sesame seed
Wash the spinach well and drain.Boil water in large pot and add 1 pinch of salt.
Put spinach into the pot then remove the spinach immediately.
Put the spinach into cold water right away.
Squeeze spinach well and add ingredients (B), mix well
and put it aside.
Ingredients (2)
4 dry shitake mushrooms - soaked in water for 30 minutes
¼ C dry black tree fungi - soaked in water for 30 minutes
Slice thin shitake mushrooms and squeeze well and remove water.
Clean the black tree fungi and put it aside.
Ingredients (3)
Same as marinated Bul Go Gee(=B.B.Q. Beef):
1 C beef slice
2 T.S. soy sauce
½ T.S. chopped green onion
1 T.S. chopped garlic
1 t.s. sesame oil
½ t.s. sugar
pepper – dash
1 t.s. sesame seed
Mix all Ingredients (3) together well and slice as strips.
Put beef into skillet and stir-fry until brown.
Add Ingredients (2) and cook for 5 more minutes.
Ingredients (4)
1 onion –shredded
½ carrot- shredded
1 green bell pepper- shredded
1 T.S. oil
salt - dash
pepper - dash
sesame seeds -dash
Put oil into skillet.
Add onion and stir-fry at medium heat.
Add green bell pepper.
Add salt, pepper, sesame seed and cook for 5 more minutes.
Add spinach, ingredients (1) and cook for 2 more minutes.
Ingredients (5)
Starch Noodle:
(A) 1 bag starch noodle
(sweet potato starch noodle has better taste)
1 T.S. oil
2 T.S. sesame oil
(B) 3 T.S. soy sauce
salt - dash
pepper - dash
In large pan, put starch noodles into boiling water
and cook for 10 minutes.
Drain noodles and cut twice into 3 equal portions.
Put oil into large pan.
Add cooked noodles and stir-fry them.
Add sesame oil and stir well.
Add all ingredients, including the noodles, in large bowl.
Add soy sauce, salt, pepper, sesame seeds and mix well.
Ingredients (6)
1 egg
1 t.s. oil
Divide egg white and yolk from egg.
Put oil in a pan and cook egg white and yolk thin flat as pancake
and shred thin.
Design with shredded egg on top of Jap Chae.
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